Ministerul de Justitie american a anuntat joi ca va reduce si apoi va pune capat utilizarii inchisorilor private pentru detinutii federali din cauza problemelor constante din aceste locuri, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta masura nu va afecta marea majoritate a celor peste doua milioane de detinuti din Statele Unite, care sunt inchisi in penitenciare publice sau private aflate sub controlul statelor si nu in inchisori administrate de guvernul federal.

Decizia are loc la o saptamana dupa publicarea unui raport oficial foarte critic care a concluzionat ca inchisorile private sunt scena multor violente si a unor carente de securitate, si ofera astfel mai putine sanse de reabilitare.

Anuntul este o lovitura dura pentru cele trei companii private implicate - Corrections Corporation of America, GEO Group si Management and Training Corporation.

"Inchisorile private au jucat un rol important intr-o perioada dificila, insa timpul a aratat ca acestea nu reprezinta o alternativa la penitenciarele noastre", a scris Sally Yates, un important oficial al Ministerului de Justitie.

In anii 1980 si 1990, Statele Unite ale Americii au adoptat o serie de legi de o severitate fara precedent in "razboiul impotriva drogurilor", considerat o prioritate.

Aceste legi, in prezent criticate de toata clasa politica, au facut ca numarul detinutilor sa ajunga la un nivel record, cu peste 2,2 milioane de persoane ajunse in spatele gratiilor, intre care si numerosi bolnavi mintal si delincventi marunti.

Administratia Obama a afirmat ca este o prioritate reducea populatiei carcerale, atat la nivelul statelor cat si la nivel federal.

In 2013, circa 30.000 de detinuti federali se aflau in inchisori private, dintr-un total de 220.000 de persoane. In 2015, numarul lor a scazut la 22.600 dintr-un total de 190.000 de detinuti. Obiectivul fixat este de a se reduce numarul acestora, la 14.200 pana la 1 mai 2017, a spus Sally Yates.