Zece femei musulmane care purtau pe plajele rivierei franceze costume de baie de tip "burkini" au fost oprite de politie in orasul sudic francez Cannes in cele 3 saptamani care au trecut de la introducerea unei interdictii temporare asupra costumulului de baie care acopera intregul corp, a precizat un oficial local, citat de Reuters.

Costumul de baie de tip burkiniFoto: Captura YouTube

Cannes e unul dintre cele 3 orase franceze care au interzis burkini, sustinand ca incalca principiul secularismului, una dintre legile fundamentale ale republicii. Interdictia vine pe fondul tensiunilor dupa atacul islamist de la Nisa, din 14 iulie, in care si-au pierdut viata 85 de persoane.

Miscarea a creat o dezbatere publica intensa, grupurile musulmane calificand interdictia drept neconstitutionala si islamofoba.

Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa franceza, va decide in urmatoarele zile asupra legalitatii interdictiei.

Intr-un interviu acordat cotidianului La Provence, premierul manuel Valls a sprijinit interdictia locala insa a afirmat ca nu va sustine o legislatie la nivel national in aceasta privinta. Ministrul pentru drepturile femeii si-a aratat de asemenea sustinerea fata de interdictie.

In Italia, tara vecina, ministrul de Interne a declarat ca Roma nu va urma modelul francez, spunand ca o astfel de interdictie ar putea fi, la randul ei, o provocare, declansand noi atacuri.

"Nu mi se pare ca modelul francez a functionat prea bine", a declarat Angelino Alfano pentru Corriere della Sera.

O purtatoare de cuvant a municipalitatii din Cannes a declarat pentru Reuters ca de la introducerea interdictiei, pe 28 iunie, 10 femei care purtau burkini au fost oprite de politie. Sase dintre ele au parasit plaja, iar 4 au fost amendate cu 38 de euro.

Politia nu le poate obliga pepurtatoarele de burkini sa paraseasca plajele, iar o persoana nu poate fi amendata mai mult de o data pe zi. interdictia va fi ridicata pe 31 august.