Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat miercuri ca fiind "lipsite de credibilitate" acuzatiile aduse Ucrainei de catre Rusia, acuzatii care au dus la o noua escaladare a tensiunilor intre cele doua tari, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Am vorbit cu presedintele ucrainean Petro Porosenko. Am analizat in acelasi mod situatia din Crimeea si din Donbas. Versiunea rusa a evenimentelor este lipsita de credibilitate", a notat Tusk pe Twitter, la finalul unei convorbiri telefonice cu Porosenko.

Moscova a acuzat saptamana trecuta Kievul ca a efectuat incursiuni "teroriste" in Crimeea, peninsula anexata de Rusia in 2014. Presedintele rus Vladimir Putin estimeaza ca armata ucraineana si-a intensificat lupta impotriva rebelilor prorusi din Donbas si regiunea Lugansk.

Kievul, care a plasat trupele sale in stare de alerta de-a lungul liniei de demarcatie cu regiunile sale estice si Crimeea, a respins aceste acuzatii.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a facut apel, in 12 august, la evitarea "oricarei actiuni care ar putea duce la o noua escaladare", reafirmandu-si sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei.

Cele 28 de tari membre ale UE nu au incetat sa sustina eforturile menite sa puna capat conflictului din estul Ucrainei intre fortele guvernamentale si cele rebele, conflict in care au murit circa 9.600 de oameni, de la declansarea lui in 2014.

Donald Tusk a discutat miercuri cu Porosenko si despre problema vizelor de intrare in UE, estimand drept "pozitiv" nivelul de pregatire al Ucrainei pentru obtinerea liberalizarii lor.

Obtinerea unui regim fara vize in relatia cu UE este o promisiune-cheie a autoritatilor prooccidentale aflate la putere in Ucraina din 2014. In aprilie, Comisia Europeana a propus ridicarea vizelor pentru ucraineni, dupa ce Ucraina va pune in aplicare reforme "dificile si de mare anvergura" in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei.