Turcia a respins categoric acuzele din partea guvernului german conform carora ar coopera cu grupari radicale islamice. "Acuzatiile sunt o noua manifestare a mentalitatii distorsionate prin care se incearca de ceva vreme ca tara noastra sa fie pusa la pamant, vizati fiind presedintele si guvernul nostru", arata Ministerul de Externe turc intr-o declaratie citata de Süddeutsche Zeitung. Tot in aceasta declaratie ar fi ceruta si o "clarificare in fata instantelor judecatoresti federale".

Reamintim ca intr-un document confidential ajuns in presa germana, Turcia este descrisa de catre guvernul german ca o "platforma de desfasurare pentru gruparile islamiste".

Publicatia turca "Yeni Safak" a vorbit miercuri despre o "josnica manipulare a faptelor". Aceasta apreciere are in vedere in special televiziunea publica ARD, care a relatat prima despre raspunsul confidential al ministerului de interne la o solicitare a unei reprezentante a partidului Die Linke. Yeni Safak, o publicatie apropiata de Erdogan, sustine ca ARD ar fi falsificat raspunsul guvernului german.

Tot miercuri a devenit cunoscut faptul ca o mare parte din islamistii care au plecat din Germania pana la finele anului 2015 catre zonele de razboi dominate de organizatia terorista Statul Islamic sunt de origine turca. Acest lucru reiese dintr-un raspuns al guvernului german la o solicitare a fractiunii partidului Die Linke in parlament, care este in posesia Agentiei Germane de Presa (DPA).

"Conform informatiilor primite de la organele de securitate, un sfert din cei 760 de islamisti germani, respectiv islamisti din Germania, care au emigrat pana la finele anului 2015 catre Siria/Irak, aveau cetatenia turca sau erau de origine turca", reiese din raspunsul formulat de ministerul de interne german.

Politicianul SPD Rolf Mützenich cere ca parlamentul german sa fie informat de catre ministerul de interne cu privire la informatiile pe care isi bazeaza aprecierile conform carora Ankara s-ar face vinovata de sprijinirea actiunilor teroriste. "Factorul decisiv va fi, daca aceasta platforma de desfasurare a avut deja vreun rol in derularea unor actiuni violente. Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci colaborarea cu Turcia ar trebui probabil regandita", spune politicianul.

Si Katrin Göring-Eckardt, sefa grupului parlamentar al Partidului Ecologist, cere sa fie luate masuri: "Acum este in sfarsit clar: tratatul cu Turcia in ceea ce priveste refugiatii a esuat pentru totdeauna. Ma astept de la guvernul german si de la Uniunea Europeana sa isi schimbe radical politica legata de problema refugiatilor", a declarat aceasta.

Pana la momentul de fata nu a existat nicio declaratie oficiala a guvernului german in ceea ce priveste aceasta problema. Ministerul de Interne a precizat ca nu poate sa faca nicio declaratie oficiala avand in vedere caracterul confidential al documentului in cauza.