Turcia are inainte un drum lung si dificil pentru a obtine liberalizarea regimului de vize pentru Uniunea Europeana, iar perspectivele imediate nu sunt stralucite, a declarat marti ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, relateaza Reuters, citat de Agerpres.

El a spus, in cadrul unui interviu pentru agentia de stiri britanica, ca a fost clar inca de la incheierea acordului privind migratia ca eliminarea vizelor de scurta sedere pentru turci poate avea loc numai dupa indeplinirea celor 72 de criterii impuse de UE.

"Turcia are inainte un drum foarte lung si dificil. Criteriile trebuie indeplinite si in prezent situatia nu arata bine", a spus Roth.

"Atata timp cat cele 72 de criterii nu sunt indeplinite - si cateva dintre ele sunt inca deschise - nu poate exista liberalizarea vizelor", a adaugat ministrul german.

In acelasi timp, Roth a precizat ca este important sa se mentina canale de comunicare deschise cu Turcia, care va ramane un partener important data fiind criza refugiatilor si datorita prezentei a trei milioane de oameni cu origini turce in Germania.

Ministrul de finante Wolfgang Schauble, membru al Uniunii crestin-democrate al Angelei Merkel, a declarat la randul lui ca este important sa se continue colaborarea cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a asigura ajutorul lui in gestionarea afluxului din refugiati din tari precum Siria si Irak.

"Nu-mi place deloc ce face Erdogan, dar nu sunt de acord ca... ar trebui sa incheiem cooperarea cu el", a spus Schauble marti seara, la un eveniment electoral de la Rostock. "Este in interesul nostru sa continuam sa lucram impreuna", a adaugat el.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avertizat luni ca Turcia ar putea denunta acordul pentru limitarea fluxului de migranti spre Europa daca UE nu va liberaliza regimul vizelor pana in octombrie.

Roth, un membru al Partidului social-democrat partener la guvernare, sustine ca Germania va continua sa-si exprime preocuparile in privinta plasarii in detentie de catre autoritatile turce a peste 35. 000 de oameni dupa puciul esuat de la mijlocul lunii trecute.