Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat marti ca la Alep s-ar putea produce o "catastrofa umanitara fara precedent" si a facut apel la Rusia si SUA sa ajunga rapid la un acord privind o incetare a focului in oras si in tara, relateaza Reuters, citat de Agerpres.

Luptele pentru controlul Alep, divizat intre zona de vest controlata de guvern si cea de est ocupata de rebeli, s-au intensificat in ultimele saptamani, provocand moartea a sute de oameni si lipsindu-i pe numerosi civili de curent electric, apa curenta si provizii vitale.

"La Alep riscam sa vedem o catastrofa umanitara fara precedent in cei peste cinci ani de varsare de sange si suferinta in conflictul sirian", a spus Ban Ki-moon in fata Consiliului de securitate in ultimul sau raport lunar privind accesul la ajutor umanitar, care a fost consultat de Reuters. Alep este unul dintre bastioanele rebelilor in lupta lor pentru inlaturarea presedintelui sirian Bashar al-Assad, a carui armata este sustinuta la sol de militii siite din statele vecine si aerian de lovituri aeriene ruse.

"Lupta pentru teritorii si resurse este dusa prin atacuri nediscriminatorii in zone rezidentiale, inclusiv prin utilizarea de bombe butoi, provocand moartea a sute de civili, printre care si zeci de copii", a apreciat Ban in raportul ONU. "Toate partile angrenate in conflict esueaza in respectarea obligatiei de a-i proteja pe civili", a mai spus secretarul general.

Ban Ki-moon a reiterat un apel la un armistitiu de cel putin 48 de ore pentru livrarea de ajutor umanitar si a cerut Moscovei si Washingtonului sa ajunga rapid la un acord privind o incetare a focului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry au discutat marti pe tema incheierii unui armistitiu, a precizat MAE rus.