Unul dintre fiii baronului drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman, Jesus Guzman, se afla printre cei sase barbati rapiti luni in statiunea balneara Puerto Vallarta, a informat justitia mexicana marti, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

"Jesus Alfredo Guzman Salazar, in varsta de 29 de ani, fiul lui Joaquin Loera, a fost identificat" ca fiind printre cei rapiti, a declarat procurorul din statul Jalisco, Eduardo Almaguer, in cadrul unei conferinte de presa.

Sapte persoane inarmate au patruns luni, in zori, in barul unui restaurant din statiunea balneara situata pe tarmul Pacificului si au rapit mai multe persoane, cel mai probabil in cadrul unei reglari de conturi intre traficantii de droguri.

Initial autoritatile au avansat posibilitatea ca printre rapiti sa se afle un alt fiu al lui Guzman - seful cartelului Sinaloa, in prezent incarcerat", Ivan "El Chapito", de 33 de ani, insa ulterior au precizat ca e vorba de Jesus Guzman.

Procurorul general a anuntat in cursul diminetii ca la locul rapirii au fost gasite documente de identitate false. El a adaugat ca primele elemente ale anchetei sugereaza o implicare a cartelului Jalisco Noua Generatie.

Militari si politisti incearca sa gaseasca victimele si pe responsabilii pentru aceasta rapire care suscita temeri privind izbucnirea unui razboi intre bande.

"El Chapo" este incarcerat in inchisoarea de la Ciudad Juarez, in asteptarea unei probabile extradari in SUA, dupa evadarea sa dintr-o inchisoare de maxima securitate in iulie 2015 printr-un tunel si arestarea sa sase luni mai tarziu.

Seful cartelului Sinaloa si-a pierdut deja un fiu, pe Edgar, asasinat in 2008 in parcarea unui centru comercial din Culiacan.

Cartelul Jalisco Noua Generatia s-a implantat in Puerto Vallarta dupa moartea lui Ignacio 'Nacho' Coronel, seful local al cartelului Sinalos al lui "El Chapo", in 2010.

In cativa ani, acesta a devenit unul dintre grupurile de traficanti de droguri cele mai puternice din Mexic, cu ramificatii pana in Asia si Europa. In 2015, acest cartel a doborat un elicopter militar cu lansatoare de racheta, provocand moartea a sapte soldati.