Oficialitati americane au anuntat luni transferul a 15 detinuti de la inchisoarea din Guantanamo in Emiratele Arabe Unite. Potrivit Reuters, este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba in timpul presedintiei lui Barack Obama, potrivit Agerpres.

Dupa transferul a 12 prizonieri yemeniti si 3 afgani, la Guantanamo au ramas 61 de detinuti. Cei mai multi sunt inchisi la baza navala americana fara a fi acuzati sau judecati, de mai bine de 10 ani.

Planul presedintelui Obama de a inchide inchisoarea pentru suspecti de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislatia americana. Seful Casei Albe nu a exclus insa un ordin executiv in acest scop.

"Cred ca am ajuns in punctul extrem de periculos in care exista o posibilitate semnificativa de a ramane deschisa ca o inchisoare permanenta off-shore, pentru detinerea persoanelor, practic pana mor", a declarat Naureen Shah, directoare pentru securitate si drepturile omului in SUA al Amnesty International.

Cata vreme este utilizata inchisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internationale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo "slabeste argumentele guvernului SUA impotriva torturii si detentiei pe termen nelimitat", a adaugat ea.

Unul dintre cei transferati, un afgan identificat ca Obaidullah, a fost inchis la Guantanamo timp de 13 ani, sub acuzatia de a fi ascuns si depozitat mine care urmau sa fie utilizate impotriva militarilor americani din Afghanistan.

"Continuarea operarii centrului de detentie ne slabeste securitatea nationala prin consumul de resurse, daunand relatiilor noastre cu aliati si parteneri cheie si stimuland extremistii violenti", a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo. "Sprijinul prietenilor si aliatilor nostri ￯ cum sunt Emiratele Arabe Unite ￯ este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun", a adaugat el.

Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat agentiei Reuters, sub rezerva anonimatului, ca Emiratele Arabe Unite au restabilit resedinta a cinci detinuti transferati in noiembrie 2015.