Zeci de arme nucleare americane stocate in baza aeriana Incirlik din Turcia, nu departe de granita siriana, risca sa cada in manile "teroristilor sau altor forte ostile", avertizeaza un raport publicat luni si citat de AFP.

Siguranta acestui arsenal situat la 110 km de Siria este pusa in discutie de mult timp, dar puciul ratat din 15 iulie a relansat temerile legate de protectia celor circa 50 de arme nucleare.

"Este imposibil sa se stie daca Statele Unite ar fi putut mentine controlul asupra acestor arme in cazul unui razboi civil prelungit in Turcia", afirma raportul think-tank-ului apolitic Stimson Center.

Baza aeriana din Incirlik reprezinta o miza strategica pentru coalitia impotriva gruparii teroriste Stat Islamic condusa de Washington, deoarece ofera un acces rapid la tintele vizate in Irak si in Siria.

Dar, in martie, Pentagonul a ordonat, din motive securitate, evacuarea familiilor militarilor si personalului civil stationati in sudul Turciei.

De altfel, comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel cum s-a intamplat cu sute de generali, judecatori si procurori acuzati de Ankara ca au sustinunt tentativa de stat.

"Din punct de vedere securitar, a stoca aproximativ 50 de arme nucleare americane in baza aeriana Incirlik seamana cu a juca ruleta ruseasca", spune unul dintre coautorii raportului, Laicie Heeley.

Armele nucleare stocate aici au reprezentat o modalitate de disuasiune impotriva Turciei si om modalitate de a demonstra angajamentul americanilor in cadrul NATO.

Kori Schake, de la institutul Hoover, a aratat insa pentru New York Times ca aceste arme "nu pot fi folosite fara coduri, facand imposibila activarea lor fara autorizatie".

"Faptul ca armele sunt stocate in Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar daca tara ar deveni ostila fafta de SUA", a temperat ea.

Intrebat cum comenteaza raportul Stimson Center, Pentagonul a eludat raspunsul.

"Nu evocam localizarea armamentului strategic", a precizat departamentul Apararii, precizand insa ca a luat "masurile adecvate" pentru a asigura securitatea personalului si a "instalatiilor" sale.

Ingrijorarile legate de Incirlik fac parte dintr-un capitol mai larg legat de programul de modernizare nucleara al Pentagonului.

Autorii considera ca bombele atomice B61 trebuie retrase imediat din Europa.

Raportul poate fi consultat aici