Marea Britanie va acoperi un deficit de finantare de pana la 4,5 miliarde de lire sterline (5,8 miliarde de dolari) pentru proiecte de agricultura, universitati si dezvoltarea regionala, bani care vor inceta sa vina de la Uniunea Europeana o data cu iesirea Regatului din blocul comunitar, a anuntat ministrul de Finante Philip Hammond, potrivit Reuters.

BrexitFoto: AGERPRES

Cercetatorii, fermierii si alti beneficiari de fonduri UE s-au confruntat cu incertitudini dupa ce Marea Britanie a votat pe 23 iunie sa paraseasca UE, iar asigurarea guvernului de la Londra ca va prelua nota de plata vine ca o asigurare.

Marea Britanie se afla fata in fata cu perpectiva unei recesiuni in urma votului pentru Brexit. Specialistii se asteapta ca aspectele necunoscute ale noii relatii cu UE sa determine companiile sa amanane investitiile iar consumatorii sa cheltuie mai putin.

Hammond a declarat ca proiectele semnate inaintea revizuirii Declaratiei Financiare in toamna vor continua sa fie finantate de Marea Britanie dupa ce tara paraseste oficial UE, iar regatul va egala nivelul curent de finantare pentru agricultura pana in 2020.

"Recunoastem ca multe organizatii din Marea Britanie care primesc fonduri de la UE, sau asteapta sa primeasca finantare, vor reasigurari cu privire la finantele pe care le vor primi", a adaugat Hammond.

Garantia de finantare acopera fonduri structurale si de investitii, precum si fonduri de cercetare, a precizat Trezoreria britanica.