Vicepresedintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si i-a cerut acestuia "sa se achite de partea care ii revine" in evitarea escaladarii tensiunilor cu Rusia, a anuntat Casa Alba, citata de Reuters.

Joe BidenFoto: AGERPRES

Biden a precizat ca SUA au facut apel la partea rusa sa dea dovada de aceeasi retinere, a precizat Casa Alba in comunicat.

Serviciile de informatii ruse sustin ca Kievul a organizat mai multe incursiuni ale unor "sabotori-teroristi" in Crimeea care s-au soldat cu infruntari armate si au provocat moartea, potrivit Moscovei, a unui agent FSB si a unui militar rus, informeaza Agerpres.

De asemenea, Rusia a anuntat vineri ca a desfasurat sisteme de aparare antiaeriene si antirachete de tipul S-400 in Crimeea.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a estimat ca actiunile Kievului reprezinta "o crima impotriva Rusiei si a poporului rus", potrivit agentiilor de presa.

El a adaugat ca presedintele Vladimir Putin ar putea rupe legaturile diplomatice cu Ucraina daca nu exista alte "mijloace de a influenta situatia".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a facut apel la randul lui la occidentali sa avertizeze Kievul "impotriva unor masuri periculoase care ar putea avea consecintele cele mai negative".

In acest context, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care supravegheaza evolutia situatiei in Ucraina, a anuntat vineri ca a sporit numarul observatorilor la nivelul frontierei cu Crimeea.

Ucraina neaga cu fermitate acuzatiile ruse. In cursul unei reuniuni cu usile inchise a Consiliului de securitate al ONU, Ucraina a cerut Rusiei sa furnizeze probe pentru a-si sustine acuzatiile, puse sub semnul indoielii si de SUA sau NATO.

Vineri, secretarul Consiliului de securitate nationala ucrainean, Oleksandr Turcinov, a expus o cu totul alta versiune a faptelor, afirmand ca Moscova incearca sa "acopere" schimburi de focuri in cadrul fortelor ruse care, "in mod traditional, abuzeaza de alcool".