Presedintele Vladimir Putin l-a demis vineri pe influentul sef al administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov, considerat unul dintre cei mai apropiati aliati ai sai si provenit, ca si seful statului, din randul serviciilor secrete sovietice KGB, anunta AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a fost inlocuit cu adjunctul sau Anton Vaino.

Ivanov a fost numit reprezentant al presedintelui pentru chestiuni legate de mediu si transporturi, potrivit unui decret publicat de Kremlin.

Vladimir Putin a declarat, potrivit agentiei Reuters, ca Serghei Ivanov a cerut sa paraseasca aceasta pozitie si l-a recomandat pe Vaino pentru a-i prelua functia.

Serghei Ivanov a fost inclus intr-o analiza a Chatham House in nucleul dur al aliatilor lui Vladimir Putin.

Potrivit sursei citate, cand Vladimir Putin a ajuns la putere pentru prima oara, a fost intrebat intr-un interviu in care dintre colegii sai are cea mai multa incredere. Atunci, el a numit cinci oameni:

  • Nikolai Patrushev
  • Serghei Ivanov
  • Dmitri Medvedev
  • Alexei Kudrin
  • Igor Sechin

Anton Vaino este un fost diplomat in varsta de 44 de ani si s-a aflat recent la post in Tokyo. A inceput sa lucreze la protocolul prezidential in 2002 si a ocupat dupa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, in 2012, postul de adjunct al lui Ivanov in administratia prezidentiala.

Acest anunt neasteptat intervine la doua saptamani dupa o serie de numiri in randul responsabililor regionali, pe care o serie de experti le considera manevre de pregatire a legislativelor din 18 septembrie dar, mai ales, ale prezidentialelor din 2018.

Serghei Ivanov, 63 de ani, a fost spion KGB la Londra, de unde a fost de altfel expulzat in 1983, in Scandinavia si Kenya.

Un alt punct comun cu Vladimir Putin, al carui potential mostenitor a fost considerat, uneori: este originar din Sankt Petersburg, al doilea oras al tarii si fosta capitala imperiala.

In 2001, la un an dupa sosirea lui Putin la Kremlin, a fost propulsat in fruntea ministerului Apararii unde a ramas aproape sase ani.