Postul de televiziune Sky News a difuzat miercuri un nou material realizat de jurnalistul John Sparks despre cum o companie militara secreta rusa recruteaza si antreneaza mercenari pe care ii trimite apoi sa lupte alaturi de trupele loiale lui Bashar-al-Assad, generand un scandal asemanator cu cel din Romania, scrie Mediafax.

Potrivit Sky News, acesti indivizi au declarat ca au fost recrutati de o companie militara privata numita "Wagner" si ca au fost adusi in Siria la bordul unor avioane militare ruse. Pentru echivalentul a 3.000 de lire pe luna, ei au fost adusi in mijlocul confruntarilor cu factiunile rebele - inclusiv Stat Islamic, mai arata reportajul.

Sky News povesteste cum doi dintre ei, Alexander and Dmitri, au spus ca sunt norocosi ca sunt in viata.

Sansele sunt "50-50", a spus Alexander (Sky News mentioneaza ca acesta nu este numele lui real).

"Majoritatea oamenilor care merg acolo pentru bani mor. Cei care lupta pentru idealuri, care lupta impotriva americanilor, impotriva fortelor speciale americane, impotriva anumitor ideologii - au sanse mai mari de supravietuire", a declarat el pentru Sky News.

"Aproximativ 500-600 de persoane au murit acolo", a spus la randul sau, Dmitri. "Nimeni nu va afla ce s-a intamplat cu ei...asta e cel mai infricosator. Nimeni nu va sti vreodata", a spsu el, citat de Sky News.

Sky News povesteste cum compania ar fi recrutat sute de oameni online, adaugand ca societatile miitare private sunt interzise in Rusia, in conformitate cu Constitutia - insa acest lucru nu este ceva ce pare sa ii impiedice pe cei care conduc aceasta operatiune.

Presa rusa a reactionat in urma difuzarii acestui material

Postul de televiziune NTV sustine documentarul s-a dovedit a fi o farsa si ca presupusul mercenar Dmitri este de fapt un actor pe nume Alexander Agapov, care ar fi fost platit pentru interviul acordat si care ar fi textul discursului scris inainte.

La randul sau, agentia RIA Novosti a anuntat ca actorul Alexander Agapov, care a jucat rolul mercenarului rus Dmitri in documentarul Sky News despre razboiul din Siria, credea ca joaca intr-un lung metraj, nu intr-un material de dezinformare.

Agapov a declarat ca nu intelege de ce publicatia face asta. "Presa britanica este cu siguranta bolnava", a concluzionat el.

Serviciul de presa al Sky News a declarat pentru RIA Novosti ca sustine documentarul despre Siria si ca acesta este confirmat de mai multe surse.