Taberele de refugiati de pe insulele grecesti au inceput sa se aglomereze din nou dupa puciul esuat din Turcia
In 1 august, acest numar inregistrase deja o crestere cu 11 %.
Media numarului sosirilor pe insule a inregistrat o usoara crestere trecand 'de la 85 de persoane dupa 15 iulie la 100 dupa 1 august', a declarat pentru AFP o sursa guvernamentala, fara a preciza daca aceasta medie este pentru sosiri zilnice, saptamanale sau lunare.
Ea a subliniat ca 'nu exista motiv de panica' in ceea ce priveste aceasta crestere in masura in care acest numar ramane net inferior celui al migrantilor care soseau cu miile pe insule anul trecut.
'Pentru a face fata acestei cresteri, studiem extinderea capacitatii taberelor pe insule', a adaugat aceasta sursa.
Asociatii si intreprinderi locale din Chios si Samos, doua dintre cele cinci insule grecesti pe care sunt amenajate hotspots, au cerut joi sprijinul Consiliului de stat, inalta jurisdictie administrativa, denuntand ca 'anticonstitutionala' legea referitoare la crearea hotspots, care au dat o lovitura serioasa turismului local.
Ele au denuntat si 'conditiile deplorabile' de viata in aceste centre.
Unii experti europeni si-au exprimat temerea ca starea de urgenta decretata in Turcia si epurarea recenta efectuata in armata, administratia publica si presa ar putea avea repercusiuni negative asupra acordului UE-Turcia.
Dupa trei zile de la puciul esuat, cei sapte observatori turci trimisi pe cele cinci insule grecesti pentru a supraveghea aplicarea acordului UE-Turcia fusesera rechemati in tara si nu au mai fost inlocuiti, cel putin deocamdata.
In virtutea acordului UE-Turcia, migrantii sositi pe insulele grecesti dupa 20 martie, data intrarii sale in vigoare, sunt plasati in centrele de primire si de inregistrare, fiind destinati sa fie retrimisi in Turcia daca nu indeplinesc anumite conditii.
Pana in prezent, doar 468 de persoane au fost retrimise in Turcia, semn al situatiei degradate in Turcia, potrivit sursei guvernamentale. Majoritatea refugiatilor cer azil in Grecia, procedura foarte indelungata, care constrange solicitantii de azil sa ramana pe insule pana cand cererea le va fi examinata de autoritati.
- +8 (14 voturi)in rusia cu ei (Vineri, 12 august 2016, 9:09) rov [utilizator]la democratia lui fhurtinraspunde trimite
- +8 (16 voturi)Nu se mai termina o data (Vineri, 12 august 2016, 9:21) Zummm [utilizator]Cu maimutele de nisipraspunde trimite
- +3 (3 voturi)dorele, (Vineri, 12 august 2016, 10:24) Ismail Paine de circ [utilizator]mai deportam si noi ceva?raspunde trimite

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri