Presupusul lider al grupului de sabotori care ar fi planuit o campanie de atentate teroriste in Crimeea a acuzat joi serviciile de informatii ale Ministerului Apararii din Ucraina, potrivit unei televiziuni ruse, citate de EFE. "Din ceea ce stiu, aceasta operatiune a fost planificata de Organul Central de Spionaj al ministerului Apararii al Ucrainei", a spus Evgheni Panov, presupusul lider al grupului, in timpul unui interogatoriu din cadrul caruia imagini au fost difuzate de canalul REN TV, citateAgerpres.

Evgheni PanovFoto: youtube.com

Panov, care este arestat in capitala Crimeii, Simferopol, a marturisit ca cel putin doi membri ai grupului erau ofiteri ai serviciilor de informatii ucrainene. Veteran al razboiului din estul Ucrainei (2014-2015), el a explicat ca sabotorii au ascuns dispozitivele explozive in diverse locuri. Printre obiectivele grupului, care includea cetateni rusi rezidenti in Crimeea, potrivit presei, figurau armamentul greu si echipamentele militare ruse desfasurate in peninsula anexata de Rusia in martie 2014. Barbatul arestat a admis ca ar fi vizitat personal alte tinte teroriste precum rafinaria din Feodosia, un port, uzina chimica "Titan", un batalion de elicoptere si alte infrastructuri civile.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anuntat miercuri ca a dejucat doua tentative armate ale Ucrainei de a introduce sabotori in Crimeea si ca a destructurat o retea de spionaj ucraineana pe teritoriul peninsulei anexate, relateaza Reuters.

FSB a acuzat fortele speciale ucrainene ca au planificat comiterea unor atacuri teroriste in Crimeea care vizau elemente cruciale de infrastructura si a anuntat ca un angajat FSB si un soldat rus au fost ucisi in confruntari cu fortele ucrainene. FSB a precizat ca tentativa de incursiune a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. 'Scopul acestei activitati subversive si a actelor teroriste a fost destabilizarea situatiei socio-politice in regiune inainte de pregatirea si organizarea alegerilor', au afirmat serviciile secrete ruse intr-un comunicat.

Totodata FSB a declarat ca a interceptat un grup de sabotori in cadrul unei operatiuni care s-a desfasurat sambata noaptea si in primele ore ale diminetii de duminica si ca un angajat FSB a fost ucis in timp ce incerca sa ii retina. In timpul operatiunii au fost gasite 20 de dispozitive explozive improvizate, munitie, mine, grenade si arme specializate care, potrivit FSB, sunt utilizate frecvent de fortele speciale ucrainene. Serviciul Federal de Securitate a afirmat totodata ca a destructurat o retea de spionaj ucraineana, retinand atat cetateni ucraineni cat si rusi.

Cu toate acestea, serviciul ucrainean de securitate (SBU) a dezmintit ferm aceste acuzatii, in timp ce statul major ucrainean le-a calificat drept "provocare". "Ucraina nu incearca sa cucereasca sau sa recupereze prin forta teritoriul sau si nu o va face", a asigurat Iuri Tandit, un consilier al sefului SBU, pentru agentia Interfax-Ucraina, relateaza AFP.