Barbatul ucis miercuri in timpul unui raid al politiei canadiene era un suporter al Statului Islamic, aflat pe ultima suta de metri a pregatirilor pentru un atentat terorist cu bomba intr-un centru urban important, a anuntat joi politia, potrivit Agerpres.

Aaron Driver, suporter al ISIS ucis de politia canadianaFoto: Captura YouTube

Politia a luat cu asalt locuinta numitului Aaron Driver din oraselul Strathroy, din statul canadian Ontario, pe baza unor informatii credibile ca pregatea un atentat, primite de la autoritatile Statelor Unite. Printre altele, informatiile contineau un videoclip "de martiraj", a informat Royal Canadian Mounted Police (RCMP), politia federala canadiana.

Driver a murit dupa ce a detonat un dispozitiv exploziv pe bancheta din spate a unui taxi, in timp ce politia se apropia, a precizat RCMP intr-o conferinta de presa la Ottawa. Politia nu a fost in masura sa precizeze daca decesul a fost provocat de explozie sau de gloantele politistilor.

Videoclipul furnizat de FBI (Federal Bureau of Investigation, serviciul federal de securitate al SUA), prezentat la conferinta de presa, a permis RCMP sa-l identifice pe Driver. Acesta purta o cagula neagra si a citit din Coran, s-a referit la crimele impotriva musulmanilor si a promis un atentat intr-un mare oras canadian in urmatoarele 72 de ore. "O, Canada, ai primit multe avertismente, ti s-a spus de multe ori care va fi soarta celor care lupta impotriva Statului Islamic", spune in videoclip barbatul in varsta de 24 de ani, convertit la islam.

Driver, care folosea si numele de Harun Abdurahman, fusese arestat in 2015 pentru sustinerea deschisa a Statului Islamic pe platforme de socializare. Nu a fost acuzat de nimic, dar o instanta i-a ordonat sa nu mai acceseze media sociale, sa nu mai utilizeze computere si sa nu intre in contact cu Statul Islamic sau alte grupuri similare.

Politia afirma ca nu l-a urmarit permanent pe Driver, dar l-a monitorizat si ca nu exista indicii ca acesta ar fi avut complici.

Episodul de miercuri a fost primul test de securitate pentru premierul Justin Trudeau, ales in octombrie anul trecut, remarca Reuters. Trudeau si-a tinut promisiunea din campania electorala de a retrage Canada din misiunile de lupta impotriva Statului Islamic (SI) si de a intensifica in schimb instruirea combatantilor locali impotriva SI din Irak.