Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si noul sau omolog britanic Boris Johnson au anuntat joi ca doresc "normalizarea" relatiilor bilaterale, in cadrul unei prime conversatii telefonice, potrivit ministerului rus al Afacerilor externe, citat de AFP.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

In cursul acestui apel, la initiativa Londrei, potrivit aceleiasi surse, "cele doua parti au spus ca spera o normalizare a relatiilor ruso-britanice", potrivit unui comunicat al ministerului rus.

Lavrov si Johnson au subliniat de asemenea vointa de a "intensifica dialogul politic in ciuda problemelor care subzista in relatiile bilaterale", potrivit ministerului rus, care noteaza "potentialul considerabil" al acestor legaturi in domeniile economic, diplomatica si umanitar.

Conflictul din Siria a fost de asemenea evocat de cei doi ministri, potrivit acestui comunicat.

Acest apel intervine la doua zile dupa o conversatie telefonica intre presedintele Vladimir Putin si noul premier britanic Theresa May, tot la initiativa Londrei.

Cei doi lideri, care si-au "exprimat insatisfactia legata de starea actuala a cooperarii in domeniile politic, comercial si economic", au convenit sa se intalneasca "intr-un viitor apropiat", potrivit Kremlinului.

Relatiile dintre Marea Britanie si Rusia au fost umbrite in ultimii ani de numeroase subiecte, in special ancheta britanica legata de uciderea la Londra, in 2006, a fostului agent al FSB Alexandr Litvinenko.

Londra este de asemenea unul dintre cei mai puternici aparatori ai sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei pentru rolul jucat in criza din Ucraina.

Cunoscut pentru limbajul sau fara perdea, Boris Johnson, pe atunci primar al Londrei, l-a numit in 2015 pe Vladimir Putin un "tiran manipulator si fara mila" si l-a comparat cu Dobby, un elf din saga "Harry Potter".