Apartenenta Turciei la NATO nu a fost pusa sub semnul intrebarii in urma tentativei de lovitura de stat din iulie, a afirmat miercuri purtatoarea de cuvant al Aliantei, intr-un comunicat, ca reactie la "speculatiile" aparute in presa pe marginea acestui subiect, scrie AFP.

NATOFoto: NATO

"Apartenenta Turciei la NATO nu este in discutie" iar NATO "conteaza pe contributiile continue" ale Turciei, care "poate conta pe solidaritatea si sustinerea" aliantei, a afirmat Oana Lungescu.

Ankara reprezinta o componenta strategica in Est pentru Alianta Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu a doua cea mai mare forta armata in randul celor 28 de state membre, ca numar de militari, dupa Statele Unite.

Precizarile NATO vin dupa publicarea in presa turca a unor informatii care evoca implicarea tarilor occidentale in lovitura de stat ratata din 15 iulie.

Guvernul turc reproseaza de altfel aliatilor sai occidentali ca au oferit un sprijin prea timid in fata puciului. De asemenea, puterea de la Ankara s-a declarat nemultumita in fata apelurilor repetate la retinere dupa valul de epurari care a urmat.

UE "a adoptat o pozitie favorabila puciului, care a incurajat pucistii", a declarat miercuri seful diplomatiei turce Mevlut Cavusoglu.

"Secretarul general al NATO a discutat cu ministrul turc al Afacerilor externe in noaptea tentativei de lovitura de stat si mai tarziu cu presedintele Recep Tayyip Erdogan", a reamintit purtatoarea de cuvant a NATO.

Atunci, a condamnat "cu tarie tentativa de lovitura de stat" si a reiterat "deplina sustinere pentru institutiile democratice turcesti", a adaugat ea.

Ankara este "un aliat de valoare, care ofera contributii substantiale eforturilor comune" ale NATO, se mai arata in acest comunicat.

"Alianta noastra este angajata in apararea colectiva si este bazata pe principiile democratiei, libertatii individuale, ale drepturilor omului si ale primatului dreptului", potrivit sursei citate.