NATO: Apartenenta Turciei la Alianta nu este pusa in discutie
"Apartenenta Turciei la NATO nu este in discutie" iar NATO "conteaza pe contributiile continue" ale Turciei, care "poate conta pe solidaritatea si sustinerea" aliantei, a afirmat Oana Lungescu.
Ankara reprezinta o componenta strategica in Est pentru Alianta Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu a doua cea mai mare forta armata in randul celor 28 de state membre, ca numar de militari, dupa Statele Unite.
Precizarile NATO vin dupa publicarea in presa turca a unor informatii care evoca implicarea tarilor occidentale in lovitura de stat ratata din 15 iulie.
Guvernul turc reproseaza de altfel aliatilor sai occidentali ca au oferit un sprijin prea timid in fata puciului. De asemenea, puterea de la Ankara s-a declarat nemultumita in fata apelurilor repetate la retinere dupa valul de epurari care a urmat.
UE "a adoptat o pozitie favorabila puciului, care a incurajat pucistii", a declarat miercuri seful diplomatiei turce Mevlut Cavusoglu.
"Secretarul general al NATO a discutat cu ministrul turc al Afacerilor externe in noaptea tentativei de lovitura de stat si mai tarziu cu presedintele Recep Tayyip Erdogan", a reamintit purtatoarea de cuvant a NATO.
Atunci, a condamnat "cu tarie tentativa de lovitura de stat" si a reiterat "deplina sustinere pentru institutiile democratice turcesti", a adaugat ea.
Ankara este "un aliat de valoare, care ofera contributii substantiale eforturilor comune" ale NATO, se mai arata in acest comunicat.
"Alianta noastra este angajata in apararea colectiva si este bazata pe principiile democratiei, libertatii individuale, ale drepturilor omului si ale primatului dreptului", potrivit sursei citate.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Cooperarea economica e simpla, Turcia vrea gaz rusesc, Rusia vrea o conducta spre Europa care sa evite Ucraina. OK, bun.
Dar rusii ii sustin pe alawiti, in timp ce turcii ii sustin pe rebelii suniti - grea problema, nu se va rezolva usor sau repede.
Asa ca Turcia ramane ferm in NATO.
Simularea relatiilor normale ale NATO cu Ankara, este de-acum incolo o imensa ipocrizie, un teatru absurd, grotesc. Cum ne gandim sa aparam regimul Erdogan de-acum incolo?! Dar cum ne gandim ca regimul Erdogan gandeste prieteneste fata de NATO?
Chiar astazi ministrul turc de externe a confirmat parteneriatul MILITAR, informational, diplomatic si economic cu Rusia. Intelegeam daca NATO pastra o tacere graitoare, suparata pe Turcia. Dar NATO confirma chiar astazi, tam-nisam, apartanenta Turciei in alianta noastra?!
Ipocrizia NATO in problema turceasca va conduce catre zero increderea aliatilor in alianta. Macar la urmatoarea intrunire NATO, n-ar mai trebui invitata Turcia, pentru a se cere singura afara din alianta.