Un amiral al armatei turce care se afla la post intr-o baza a NATO din Statele Unite a cerut azil in aceasta tara dupa ce a fost rechemat de guvernul turc, in urma puciului ratat, a anuntat miercuri agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu, preluata de AFP.

Contra-amiralul Mustafa Zeki Ugurlu, pe numele caruia fusese emis un mandat de arestare de catre justitia turca si recent demis din fortele armate, se afla la post in baza din Norfolk, in Virginia, a Aliantei atlantice, a precizat agentia.

Dupa esecul loviturii de stat soldate cu 273 de morti, in noaptea de 15 iulie, autoritatile turcesti au lansat o vasta campanie de epurari in cadrul statului, tinta principala fiind armata, a carei ierarhie a fost decimata, si functia publica in general.

Aceasta campanie vizeaza "curatirea" statului de simpatizantii lui Fethullah Gulen, predicatorul exilat in Statele Unite si acuzat ca se afla la originea loviturii de stat. Zeci de mii de functionari au fost demisi si 16.000 de suspecti sunt inchisi.

Cererea de azil a ofiterului turc intervine in momentul in care relatiile dintre aliatii turc si american se afla intr-un moment foarte delicat. Ankara cere extradarea fostului imam care traieste in SUA din 1999.

Guvernul turc a emis saptamana trecuta un mandat de arestare impotriva predicatorului care se afla in fruntea unei vaste retele de scoli, asociatii caritative si companii.

In cadrul NATO, Turcia dispune, dupa Statele Unite, de a doua cea mai mare armata ca numar de militari.