Statele Unite vor vinde Arabiei Saudite, o tara aliata din Golf, tancuri, vehicule blindate, mitraliere de mare calibru si munitie, reprezentand un contract de 1,15 miliarde de dolari, a anuntat marti Departamentul american al Apararii, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Conform procedurii americane in materie, Departamentul de Stat este cel care a aprobat aceasta vanzare importanta de echipamente de aparare Riadului, contract care va fi concretizat prin acordul tehnic al Congresului, se arata intr-un comunicat al Pentagonului.

In detaliu, vanzarea vizeaza, intre altele, '153 de structuri' de tancuri de tip Abrams, '153 de mitraliere de calibru 50 (12,7 mm)' ￯ o arma automata de mare calibru care poate fi folosita in atacuri asupra obiectivelor terestre ￯ '266 de mitraliere de calibru 7,62 mm', lansatoare de grenade, vehicule blindate si mii de munitii.

Valoarea totala a contractului este estimata la 1,15 miliarde de dolari (1 miliarde de euro), conform Pentagonului.

Tranzactia "va contribui la politica externa si la securitatea nationala a SUA, permitand imbunatatirea securitatii unui partener regional strategic care a fost si care continua sa fie un actor important pentru stabilitatea politica si progresele economice din Orientul Mijlociu", a precizat administratia americana.

Washingtonul nu a facut totusi nicio referire exacta la participarea Riadului la coalitia internationala impotriva gruparii Statul Islamic in Siria si Irak, si nici chiar la coalitia araba pe care o conduce Arabia Saudita in Yemen.