Autoritatile turce au anuntat marti ca alti 1.500 de procurori si judecatori vor fi suspendati din sistemul judiciar pentru legaturi cu miscarea clericului Fethullah Gulen, acuzata de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie. Acestia se adauga celor peste 3.000 de magistrati suspendati si demisi in prima saptamana dupa puciul esuat, transmite Hurriyet Daily News, citat de News.ro.

Decretul pentru suspendarea numarului aditional de magistrati este pregatit in secret de catre Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor (HSYK). Acesti procurori si judecatori vor fi demisi numai dupa finalizarea unor proceduri disciplinare.

Initial, HSYK a demis cinci magistrati, care au fost trimisi in judecata pentru rolul jucat in orchestrarea loviturii de stat. Insa, valul de demiteri si suspendari s-a estins rapid in sistemul judiciar, iar alte 3.000 de persoane au ramas fara locuri de munca.

De asemenea, Curtea Constitutionala a fost zguduita de campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, care a dus la suspendarea a 64 de judecatori constitutionali si demiterea a doi dintre acestia.

Intre timp, autoritatile turce au luat in considerare recrutarea a 5.000 de noi magistrati din randurile absolventilor si a avocatilor, pentru a nu bloca operatiunile judiciare.