Vizita lui Erdogan in Rusia: Putin sustine ridicarea progresiva a sanctiunilor economice impuse Turciei/ Liderul rus spune ca e posibil sa cada de acord cu Ankara cu privire la Siria
La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.
"Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile", le-a spus Putin reporterilor.
Vladimir Putin se asteapta la o "munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice" ruso-turce
Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat marti, la finalul intalnirii avute cu omologul sau turc, ca se asteapta la o "munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice" cu Turcia, dupa noua luni de criza diplomatica, relateaza AFP.
"Tendinta este foarte trista. Avem o munca dificila de facut pentru a reanima cooperarea economica si comerciala", a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Erdogan.
"Acest proces a fost demarat deja, dar va dura ceva timp", a precizat el.
Putin sustine ridicarea progresiva a sanctiunilor economice impuse Turciei
Vladimir Putin a mai anuntat marti ca Moscova va ridica progresiv sanctiunile economice implementate in ultimul an impotriva Ankarei. Insa, prioritatea pentru presedintele rus este aducerea relatiilor bilaterale turco-ruse la nivelul dinainte de criza diplomatica, transmite News.ro citand Reuters.
De asemenea, liderul rus a declarat ca discutiile cu presedintele Erdogan au fost unele "costructive" si vor avea o mare insemnatate pentru viitoarele relatii bilaterale ruso-turce.
In plan economic, cei doi lideri au anuntat revenirea la tinta anuala de 100 de miliarde de dolari in schimburi comerciale dintre Turcia si Rusia, in vreme ce sanctiunile impuse impotriva importurilor de alimente turcesti vor urma sa fie ridicate pana la finele acestui an.
"Am luat masuri politice concrete pentru realizarea proiectelor energetice. Cel mai important aspect discutat s-a rezumat la proiectele energetice comune. Trebuie sa luam pasi politici solizi pentru a realiza aceste proiecte. Partea turca a luat deja masuri pentru realizarea acestor proiecte, insa noi am impus o serie de limitari. Vom avea nevoie de ceva timp pentru a ne intoarce la acelasi aflux de turisti rusi. Vom rezolva problema legata de reluarea curselor aeriene charter spre Turcia. Vom permite comapaniilor de constructii turce sa lucreze pe teritoriul rus", a declarat Putin.
Intre timp, presedintele Erdogan a promis sa aduca relatiile bilaterale la nivelul inregistrat inainte de criza diplomatica de la finele anului trecut.
Pe agenda discutiilor s-a aflat si proiectul Turkish Stream, care ar putea sa fie realizat mai devreme decat era planificat anterior.
Cele doua state isi vor creste colaborarea si in domeniul industriei de aparare. In timp ce colaborarea pe frontul sirian nu a fost exclusa de cei doi lideri de stat.
Vizita lui Erdogan in orasul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare in strainatate dupa tentativa esuata de lovitura de stat de luna trecuta, ce a dus la o eliminare in masa a opozantilor presedintelui turc din toate structurile statului si a umbrit relatiile Ankarei cu Occidentul.
"Aceasta vizita mi se pare un nou punct important in relatiile bilaterale (...), iar eu, personal, cu toata inima si in numele poporului turc, ii salut pe Putin si pe toti rusii", a spus Erdogan intr-un interviu pentru presa rusa.
Doborarea unui avion de lupta rus de catre aeronave F-16 turce, la granita cu Siria, in noiembrie 2015, l-a infuriat pe Putin, care a impus sanctiuni economice Ankarei si a lansat un adevarat razboi al declaratiilor cu Erdogan, ce a parut sa distruga irevocabil relatiile dintre cele doua tari.
Insa, intr-o schimbare brusca de atitudine la sfarsitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan si a anulat imediat interdictia de vanzare a pachetelor de vacanta catre Turcia in Rusia.
Mai mult, el a semnalat ca va anula masurile impuse impotriva importurilor de produse alimentare si pe cele care vizau firmele de constructii din tara. Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult - in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.
"Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa", au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.
Relatiile dintre Turcia si Rusia " doua puteri care se lupta pentru influenta in regiunea strategica a Marii Negre si in Orientul Mijlociu" nu au fost niciodata usoare.
Imperiul Otoman si cel Rus, predecesorii celor doua state moderne, s-au aflat in razboi timp de trei secole.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Erdogan nu are nici un fel de carte majora de jucat in fata lui Putin, pentru ca, chiar si atunci cand Turcia nu era atat de slabita de epurarile de dupa bizara "lovitura de stat" si cand Erdogan se simtea destul de sigur pe el pentru a ameninta public fortele ruse din Siria, Kremlinului nu i-a pasat si a jucat cat se poate de dur contra lui Erdogan.
Iar dictatorul turc a pierdut confruntarea cu Putin, acum e pe burta acolo si e pus la zid practic, va ceda pe toata linia, de la acorduri comerciale la blocarea intaririi flancului estic al NATO.
Miliarde de euro din bugetul turc vor merge catre companiile ruse de stat, in speranta ca vor fi compensate de exporturi catre Rusia si de bani adusi de turistii rusi (daca acestia vor vizita Turcia facand abstractie de razboiul civil si de terorismul islamic venit din Siria).
Nu e intamplator ca regimul turc incearca un santaj dublu, prin amenintarea UE cu valul migrator musulman si amenintarea slabirii NATO pe flancul estic printr-o intelegere cu Putin asupra M.Negre.
De la NATO nu ma astept sa cedeze pt ca e dominat de USA, insa de la UE nu prea am asteptari de demnitate si fermitate. Liderii europeni, ca de obicei, vor gasi "solutii" de compromis iresponsabil, pe banii contribuabililor europeni.
Comportamentul lui Erdogan e o veste foarte proasta pentru Polonia si Romania in estul Europei si una ingrijoratoare pentru Germania, Austria, Olanda sau Franta, state vestice unde sunt instalati milioane de etnici turci, in mare parte sustinatori ai politicii de islamizare duse de Erdogan.
Trebuie sa stiti ca in Germania (care i-a interzis lui Erdogan, prin hotarea Curtii Constitutionale, sa faca propaganda la mitinguri din Germania) se discuta despre o eventuala interzicere a dublei cetatenii, masura care ar obliga milioane de turci sa aleaga carui stat ii acorda loialitate.
Urmează probabil ziariști asasinați, dizidenți otrăviți cu ploniu și opozanți trimiși în exil.
Se preconizează și o eventuală ieșire din NATO?
Живите хорошо! Să trăiți bine!
Diferenta dintre Putinistan si lumea civilizata este relativ simpla. E vorba despre niste valori. Valori care ii fac pe cei din Vest sa nu treaca usor peste epurarile de profesori, judecatori si alte clase sociale care nu au avut nimic de-a face cu lovitura de stat din Turcia. Pentru Putin acest tip de comportament este normal. Putin si cu Erdogan fac parte din acelasi film. Ramane de vazut daca si Turcia si Rusia vor face parte din acelasi film.
Cat despre paralela Basescu / Tariceanu etc. e cam la fel. Nu poti sa lupti cu principii, valori, buna credinta impotriva unuia ca Basescu care nu are nici mama, nici tata. Dar istoria isi va aminti de catastrofa politica numita Basescu si de faptele bune ale celorlalti.
In schimb lupte intre ei au fost nenumarate. Chiar si Razboiul de Independenta din 1877-1878 a inceput ca un razboi ruso-turc, in care Romania a intervenit ulterior decisiv de partea rusilor.
Intrucat Rusia este prea indepartata geografic de Bosfor, strategia ei a fost totdeauna de a ajuta micile state crestine vecine Imperiului Otoman (Armenia, Grecia, Bulgaria) sa recupereze cat mai multe teritorii de la turci, cu speranta ca acestea vor sprijini ulterior la randul lor interesele rusesti in zona.
Alianta Rusiei cu Armenia, de exemplu, dainuie pana in ziua de azi. E interesant de amintit ca Armenia are dispute teritoriale majore (Nagorno-Karabah) cu vecinul Azerbaidjan (cu populatie musulmana vorbitoare de limba turca).
Putin a calculat ca ii este mult mai util un Erdogan de partea lui decat o Turcie instabila, asa ca l-a informat despre puci. Puciul a esuat si Erdogan din inamic i-a devenit vesnic recunoscator, pana la urmatoarea frictiune majora adica.