Statele Unite au reamintit luni Iranului ca trebuie sa respecte drepturile omului si impartialitatea proceselor, insa au avut grija sa nu condamne explicit executia a anuntata duminica a unui om de stiinta iranian, expert in domeniul nuclear, pentru spionaj in favoarea Washingtonului, transmite France Presse, citata de Agerpres.

Executia prin spanzurare a lui Shahram Amiri, 39 de ani, de care nu se mai stia nimic din 2010, a fost anuntata duminica de purtatorul de cuvant al justitiei iraniene, Gholamhossein Mohseni-Ejeie. Anuntul a survenit la peste cinci ani de cand Amiri s-a aflat in centrul unui caz ciudat care a implicat acuzatii ca ar fi fost rapit de CIA.

Departamentul de Stat american a refuzat duminica sa faca orice comentariu.

Intervievata luni in cadrul conferintei sale de presa, purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Elizabeth Trudeau, a reafirmat, in termeni extrem de generali, "apelurile noastre ca Iranul sa respecte si sa protejeze drepturile omului, pentru a se asigura ca exista proceduri judiciare juste si transparente in toate procesele".

Ea a refuzat sa vorbeasca expres despre cazul omului de stiinta iranian executat.

Acesta a disparut in iunie 2009 in Arabia Saudita, unde se afla in pelerinaj. El a reaparut la suprafata in iulie 2010 in SUA cerand sa revina in Iran. Expertul a fost apoi primit cu bratele deschise de oficiali iranieni.

Duminica, Mohseni-Ejeie a precizat ca Amiri a fost "condamnat la moarte de catre tribunalul de prima instanta, in conformitate cu legea". El "a atacat in apel verdictul, insa Curtea Suprema a confirmat pedeapsa" cu moartea, a mai spus purtatorul de cuvant iranian citat.

"Nu as putea sa vorbesc despre proceduri judiciare legate de acest caz in special. Atunci cand aceasta persoana a ales sa revina in Iran, noi ne-am exprimat, evident, la acel moment. In maniera generala, noi am transmis ingrijorarile privind procesele si drepturile omului in Iran", a explicat Elizabeth Trudeau, evitand sa comenteze in mod explicit cazul omului de stiinta iranian.

SUA au inceput un dezghet istoric in relatia cu Teheranul, in favoarea negocierilor internationale dintre 2013 si 2015 privind dosarul nuclear iranian, discutii care au dus la acordul de la Viena de la 14 iulie 2015. Cele doua tari nu mai au relatii diplomatice din 1980.