Cincizeci de republicani care au exercitat functii importante in aparatul american de securitate nationala au denuntat luni, intr-o scrisoare dura, ignoranta si incompetenta lui Donald Trump care, in opinia lor, ar fi "cel mai periculos presedinte din istoria SUA", relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Semnatarii scrisorii au lucrat la Casa Alba, Departamentul de Stat sau Departamentul Apararii pentru presedinti republicani, de la Richard Nixon la George W. Bush.

Ei nu fac apel la votarea candidatei democrate la Casa Alba, Hillary Clinton, dar subliniaza ferm in aceasta scrisoare deschisa publicata de New York Times: "Niciunul dintre noi nu va vota pentru Donald Trump".

Ei sustin ca miliardarul nu este calificat pentru postul de comandant-sef, din cauza lipsei de competente si a instabilitatii caracterului sau.

"Dl. Trump nu are personalitate, valori sau experienta pentru a fi presedinte", scriu expertii in securitate, subliniind ca el ar slabi autoritatea morala a SUA in lume si ca pare sa nu cunoasca aspectele elementare ale Constitutiei si ale Dreptului american.

Nu doar ca Donald Trump este "ignorant" in domeniul afacerilor internationale, dar "nu a manifestat nicio dorinta de a se informa", atrag atentia semnatarii.

Reluand criticile formulate de Hillary Clinton, aceste personalitati republicane afirma ca miliardarul nu da dovada nici de disciplina, nici de autocontrol, si este "incapabil sa tolereze criticile personale".

"El i-a alarmat pe cei mai apropiati aliati ai nostri din cauza comportamentului sau capricios. Aceste particularitati sunt periculoase la un individ care ar vrea sa devina presedinte si comandant-sef, avand in responsabilitatea sa arsenalul nuclear american", mai scriu ei.

Printre semnatarii scrisorii se numara Michael Hayden, fost director al CIA in timpul lui George W. Bush, John Negroponte, fost director al Agentiei Nationale de Informatii si numarul doi al Departamentului de Stat sub acelasi presedinte, Eric Edelman, fost consilier pe securitate nationala al vicepresedintelui Dick Cheney, sau Robert Zoellick, fost inalt diplomat american si presedinte al Bancii Mondiale.

Unii dintre ei au mai semnat deja un articol impotriva lui Donald Trump in martie, insa noi fosti oficiali si-au exprimat luni opinia. Ei se adauga altor figuri din establishment-ul din domeniul securitatii, cum ar fi Michael Morell, fost director ajunct al CIA, care a facut vineri apel la votarea lui Hillary Clinton, acuzandu-l pe Donald Trump ca este un agent involuntar al presedintelui rus Vladimir Putin.

Fostii secretari de stat republicani Henry Kissinger si Condoleezza Rice nu si-au exprimat pana acum preferinta pentru scrutinul prezidential din noiembrie.