Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat duminica seara ca va aproba pedeapsa cu moartea, daca parlamentul va vota o astfel de prevedere, transmite Reuters, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdogan a reluat aceasta idee la asa-numitul "miting pentru democratie si martiri" convocat de autoritatile turce la Istanbul pentru a incheia trei saptamani de manifestatii pro-guvernamentale dupa puciul esuat din 15 iulie. Reuters apreciaza ca numarul participantilor la manifestatie a depasit un milion. Presedintele le-a spus, potrivit AFP, ca "daca poporul doreste pedeapsa cu moartea, partidele ii vor urma vointa" si a insistat ca "majoritatea tarilor aplica pedeapsa cu moartea".

Seful statului turc s-a referit pentru prima data la posibilitatea reintroducerii pedepsei capitale pe 16 iulie, a doua zi dupa tentativa de lovitura de stat, cand a raspuns unor sustinatori ai regimului sau, la Istanbul, ca problema este a parlamentului. A doua zi, la Ankara, el a reactionat la scandari ale manifestantilor care cereau condamnarea la moarte a pucistilor. "Ca guvern si stat, cunoastem si auzim cererea voastra. Nu putem ignora aceasta cerere", a spus atunci Erdogan.

Turcia a abolit pedeapsa capitala in 2004, in cadrul eforturilor de negociere a aderarii la Uniunea Europeana.