Fortele coalitiei kurdo-arabe au preluat sambata controlul asupra orasului sirian Minbej, un fief al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), dupa doua luni de la lansarea ofensivei lor impotriva localitatii strategice situate in nordul Siriei, relateaza AFP.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

"Fortele democratice siriene (FDS) controlau sambata Minbej si actionau in centrul orasului impotriva ultimilor jihadisti prezenti inca in oras", a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit Agerpres.

FDS au lansat pe 31 mai o ofensiva avand drept scop recucerirea Minbej, care era in acea vreme principalul punct de aprovizionare al Statului Islamic de la frontiera cu Turcia catre orasul Raqa, situat mai la est si care este capitala de facto a jihadistilor.

Cu sprjinul aerian al coalitiei internationale aflate sub comanda SUA, FDS au recucerit intr-o prima etapa mai multe localitati din jurul Minbej, apoi au intrat pe 23 iunie in oras, situat in provincia Alep. De atunci, FDS au inaintat lent, din cauza contraatacurilor jihadistilor.

Jihadistii si rebelii au cucerit pozitii strategice in sudul orasului Alep

In schimb, o coalitie formata din rebeli si jihadisti sunt pe punctul de a asedia cartiere guvernamentale din Alep (nord), dupa ce au ocupat sambata pozitii strategice ale regimului in sudul orasului sirian, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite Agerpres.

"Armata Cuceririi a preluat controlul bazei de armament, unde se afla importante munitii, si o mare parte din baza artileriei. Ea este pe cale de a taia ruta de aprovizionare ce duce la cartierele guvernamentale din Alep", a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, precizand ca "fortele regimului sunt intr-o pozitie foarte dificila, in pofida sprijinului aerian rus".

Frontul Fateh al-Cham (fostul Front al-Nosra, ce a renuntat la subordonarea fata de Al-Qaida), care face parte din Armata Cuceririi, a anuntat sambata preluarea controlului asupra a doua baze si a unei a treia pozitii militare in acelasi sector.

Televiziunea siriana a relatat la randul sau despre desfasurarea de lupte in cele trei locatii.

Aceasta rasturnare de situatie intervine la trei saptamani dupa ce fortele regimului, ajutate de armata rusa, au impus un asediu cartierelor rebele din Alep situate in estul orasului. De atunci, gruparile rebelilor si jihadistilor incearca sa sparga asediul.

Divizat din 2012 in cartiere controlate in est de catre rebeli si in cartiere controlate in vest de catre fortele pro-regim, Alepul reprezinta o miza majora a conflictului.