Departamentul american de Justitie va trimite saptamana viitoare o delegatie tehnica in Turcia, pentru a discuta despre cererea de extradare a clericului de opozitie Fethullah Gulen, acuzat de Guvernul de la Ankara ca a orchestrat tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, relateaza Hurriyet, citat de News.ro.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Delegatia americana va merge la Ankara la invitatia Ministerului turc de Justitie.

Dupa aceea, o delegatie turca va merge la Washington.

Turcia a anuntat ca a trimis deja doua cereri de extradare a lui Gulen, in timp ce Statele Unite afirma ca nu au primit nimic oficial in acest sens.

Washingtonul a cerut dovezi ale implicarii clericului in puci si a precizat ca procesul de extradare trebuie sa urmeze pasii prevazuti.

Anterior, Erdogan a amenintat ca va taia finantarea tuturor companiilor care au legaturi cu Gulen.

"Fara nicio indoiala, aceasta organizatie are o extensie in lumea de afaceri. Poate ca la aceasta sunt cei mai puternici (...). Suntem hotarati sa taiem complet fondurile tuturor afacerilor care au legaturi cu aceasta organizatie, care are mainile manjite de sange", a spus el intr-un discurs rostit in fata sefilor Camerelor de Comert de la Ankara.

Separat, vicepresedintele partidului AKP, aflat la guvernare, Mehdi Eker, a spus ca tarile din toata lumea trebuie sa ia masuri impotriva scolilor si altor organizatii care au legaturi cu Gulen.

Potrivit oficialului, sute de scoli, organizatii caritabile si asociatii, din peste 100 de tari, apartin miscarii clericului.

Recep Tayyip Erdogan si Fethullah Gulen au fost pentru o perioada lunga de timp aliati importanti, insa relatiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodata. Opozantii acuza chiar Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) pentru reusita infiltrare a gulenistilor in structurile de stat.

In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care inceraca sa le introduca liderul de stat. Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada.

Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. Acesta neaga acuzatiile. Dupa tentativa de lovitura de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, politisti, academicieni, profesori universitari, medici, judecatori, procurori, functionari publici, precum si jurnalisti - si au fost concediati zeci de mii de angajati din toate domeniile, acuzati de legaturi cu miscarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de institutii media au fost inchise de catre autoritatile turce, printre care se numara trei agentii de stiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio si 45 de cotidiene.