Ungaria analizeaza o cerere a Turciei de a inchide institutii locale suspectate de Ankara ca avand legaturi cu ceea ce numeste grupul terorist din spatele tentativei de lovitura de stat de luna trecuta, a precizat vineri ministerul ungar de externe, citat de Reuters.

Ministerul de externe de la Budapesta arata ca Turcia a cerut inchiderea "unor institutii si organizatii care functioneaza in Ungaria despre care spune ca sunt legate si furnizeaza sprijin intelectual si financiar organizatiei teroriste potential asociate cu tentativa de lovitura de stat", potrivit Agerpres.

"Autoritatile ungare vor lua masuri impotriva institutiilor in chestiune numai daca orice legatura intre institutii si terorism este dovedita fara echivoc", afirma declaratia ministerului ungar de externe, remisa Reuters, si care nu identifica institutiile vizate. Oficiali din ambasada Turciei la Budapesta nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Mai mult de 60.000 de persoane din armata, sistemul judiciar, civil si educatie au fost retinuti, suspendati sau plasati sub investigatie dupa lovitura esuata de stat din 15 iulie pentru care presedintele turc Tayyip Erdogan il invinovateste pe clericul Fethullah Gulen, stabilit in SUA, prin reteaua sa globala de scoli si afaceri.

Epurarea declansata de Ankara a determinat temerea in randul aliatilor occidentali ca Erdogan foloseste evenimentele pentru reprimarea disidentei. Turcia a emis un mandat de arestare pentru Gulen, care neaga insa orice rol in puciul esuat.

Miscarea "Hizmet" a lui Fethullah Gulen numara circa 2.000 de institutii educationale in aproape 160 de tari, bazate pe o curricula laica de invatamant in limba engleza. Ankara suspecteaza ca aceste scoli si alte afaceri legate de Gulen contribuie la finantarea miscarii.

Kazahstan a anuntat vineri ca va expulza profesorii turci descoperiti ca avand legaturi cu Gulen. Somalia a inchis doua scoli Gulen si un spital, iar presiuni ale Turciei de inchidere a unor institutii afiliate acestuia au fost semnalate din diverse tari, precum Germania, Kenya sau Indonezia.