Atentatele comise la sfarsitul lunii iulie in Germania si revendicate de organizatia terorista Stat Islamic au fost dirijate din Arabia Saudita, scrie saptamanalul german Der Spiegel, citat de AFP.

Autorii celor doua atentate au fost in contact, prin sisteme de mesagerie pe telefon, cu reprezentanti ai organizatiei jihadiste, in special in Regatul Saudit, care i-au sfatuit sa treaca la actiune, citeaza News.ro.

Riaz Khan Ahmadzai, un adolescent in varsta de 17 ani, probabil originar din Afganistan sau Pakistan care a atacat cu toporul, pe 18 iulie, pasagerii unui tren, a fost sfatuit de contactul sau din ISIS sa intre cu masina in multime, un scenariu similar atentatului din 14 iulie de la Nisa.

Insa tanarul a explicat ca nu are permis de conducere si chiar el a propus sa atace un tren.

Conversatia s-a incheiat cu "ne vedem in paradis", mesaj trimis de autorul atentatului, care a fost ucis de Politie.

La randul sau, autorul atacului din 24 iulie, sirianul Mohamed Daleel, a fost de asemenea in contact cu un membru al ISIS, care i-a cerut sa filmeze explozia pe care urma sa o provoace la festivalul de muzica Ansbach si sa trimita imagini gruparii jihadiste.

Anchetatorii cred, insa, ca teroristul s-a omorat din greseala, cand bomba i-a explodat mai devreme decat programat, scrie Der Spiegel.