Turcia intentioneaza sa desfiinteze inaltele curti militare prin modificarea Constitutiei, a declarat vineri un parlamentar de varf al partidului de guvernamant AKP, ca parte a eforturilor guvernului de a intari controlul civil asupra fortelor armate si a sistemului judiciar dupa lovitura de stat esuata de la 15 iulie, informeaza Agerpres.

Reformele vor avea de asemenea ca scop unificarea tuturor inaltele instante din Turcia sub o singura institutie, a afirmat, intr-un interviu pentru Reuters, Ahmet Iyimaya, presedintele Comisiei Juridice din Parlament. Proiectul nu va include si masuri controversate precum introducerea unei presedintii executive, a mai spus el.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan il acuza pe clericul Fethullah Gulen, autoexilat in SUA, de organizarea puciului, in care au fost ucise circa 240 de persoane. El a initiat masuri de represiune impotriva adeptilor lui Gulen din sistemul judiciar, din armata si din restul administratiei pentru presupuse legaturi cu tentativa de lovitura de stat.

"Masurile de curatare a sistemului judiciar de membrii care si-au vandut sufletele gruparii teroriste guleniste au fost o obligatie", a spus Iyimaya. "Vom lua masuri pentru a uni inaltele curti intr-una singura. Dupa aceasta, inalta curte militara si curtea militara administrativa vor fi de asemenea desfiintate", a mai declarat el.

Instantele militare au jurisdictie in privinta inculparii soldatilor. Inaltele instante militare sunt, de fapt, curti de apel pentru aceste cazuri.

Revizuirea sistemului judiciar vine dupa modificarile fara precedent in structura armatei, care includ inchiderea academiilor militare, trecerea armatei sub controlul deplin al Ministerului Apararii si eliminarea din posturi a peste 3.000 de militari.

Premierul Binali Yildirim a anuntat luna trecuta planuri de schimbare a Constitutiei, profitand de ceea ce el a numit terenul comun intre partidele politice dupa tentativa de puci.

"Cred ca schimbarile constitutionale pot fi facute in august, inaintea inceperii vacantei parlamentare", a precizat Iyimaya.