Fostul director CIA Michael Morell si-a exprimat sustinerea, intr-un editorial publicat vineri in New York Times, pentru candidata democratilor in cursa pentru Casa Alba, Hillary Clinton, si l-a criticat dur in acelasi timp pe rivalul acesteia, candidatul republican Donald Trump, acuzandu-l ca devine fara sa-si dea seama agentul presedintelui rus Vladimir Putin, scrie Washington Post.

Putin si TrumpFoto: Captura YouTube

Morell scrie ca, desi nu este inscris nici in Partidul Democrat si nici in cel Republican si ca nu si-a mai exprimat public pana acum preferinta pentru presedintie, a ales sa-si declare in mod public sustinerea pentru Hillary Clinton la aceste alegeri.

"In primul rand, doamna Clinton este foarte calificata sa fie comandantul suprem. Am incredere ca va indeplini una dintre cele mai importante indatoriri ale unui presedinte - mentinerea securitatii tarii", a scris Morell in editorialul din New York Times. "In al doilea rand, Donald J. Trump nu numai ca este necalificat pentru post, dar ar putea reprezenta o amenintare pentru securitatea noastra nationala", a notat el.

Michael Morell a detinut functiile de director adjunct si apoi cea de director interimar al Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA) sub presedintele Barack Obama. Anterior, el a fost ofiter de rang inalt in cadrul Agentiei de informatii in timpul administratiei lui George W. Bush.

Dupa ce s-a retras din CIA in 2013, Morell s-a alaturat Beacon Global Strategies, o firma co-fondata de un fost consilier de top al lui Hillary Clinton, Philippe Reines.

El a depus marturie in audierile din Congresul american cu privire la atacurile din septembrie 2012 de la Benghazi, Libia, care au devenit argumentele principale ale Partidului Republican impotriva lui Hillary Clinton, cea care conducea Departamentul de Stat in timpul atacurilor sangeroase. Morell a fost un aparator constant al modului in care Obama, Clinton si CIA au gestionat atacurile, soldate cu moartea unui ambasador SUA si a altor trei americani, si urmarile acestora.

Michael Morell este larg privit ca unul dintre potentialii pentru o functie importanta in domeniul securitatii nationale intr-o eventuala administratie Clinton.

Criticile lui Morell la adresa lui Trump au fost la fel de puternice pe cat de au fost laudele la adresa lui Clinton, noteaza Washington Post. Fostul director CIA a amintit ca Vladimir Putin este un bine instruit fost agent de informatii si a sugerat ca liderul rus s-a folosit de personalitatea lui Donald Trump pentru propriul beneficiu.

In timpul alegerilor primare, a aratat Morell, Putin "a exploatat vulnerabilitatile lui Trump", complimentandu-l. Iar Trump a raspuns la magulirile acestuia "exact asa cum Putin a calculat", laudand inclusiv abilitatile de lider ale presedintelui rus si ignorand arestarile si presupusele asasinate comandate de acesta impotriva jurnalistilor si oponentilor politici, a scris Morell in articolul de opinie.

Astfel, Trump a luat pozitii politice "concordante cu interesele ruse, nu cu cele americane", si a sustinut spionajul Rusiei impotriva Statelor Unite, a mai explicat fostul sef CIA.

"In lumea serviciilor secrete, am spune ca Putin l-a recrutat pe Trump ca agent fara voie al Federatiei Ruse", a punctat Morell.