Fostul guvernator al Istanbului, Huseyin Avni Mutlu, a fost arestat vineri, fiind acuzat de implicare in tentativa de lovitura de stat din Turcia, de luna trecuta, relateaza News.ro citand Reuters.

Alaturi de Mutlu au mai fost arestati 11 suspecti, inclusiv sapte guvernatori, un videguvernatori si trei guvernatori de district. Toti sunt suspectati ca fac parte din miscarea clericului de opozitie Fethullah Gulen, pe care Guvernul de la Ankara il acuza ca s-a aflat in spatele tentativei de puci din 15 iulie.

Mutlu a fost guvernator al Istanbulului in perioada 2010 - 2014, iar in prezent lucra la Ministerul de Interne. El fusese suspendat din functie pe 26 iulie.

In cursul interogatoriilor, el a negat ca ar avea legaturi cu organizatia lui Gulen. "In noaptea cu lovitura de stat, am condamnat puciul pe Twitter si am spus ca, in mod clar, trebuie sa plateasca pretul in fata legii", a spus el.

Anadolu a notat si ca Mutlu a marturisit ca a discutat la un moment la telefon cu Gulen, dar nu s-a intalnit niciodata cu el.

Doua carti scrise de clericului de opozitie au fost gasite in casa lui Mutlu, in timp ce numarul fostului comandant de aviatie Akin Ozturk, care a fost arestat si concediat din armata pentru legaturi cu gruparea lui Gulen, a fost descoperit in telefonul politicianului, anunta agentia Anadolu.

In declaratia sa, Mutlu a afirmat ca cele doua carti ii apatin fie cumnatei sale, fie fiului acesteia si ca are numarul de telefon al lui Ozturk pentru ca au lucrat impreuna in perioada 2007-2010.