Numarul cetatenilor turci care cer azil in Germania ca urmare a tensiunilor tot mai mari din tara lor a crescut in primele sase luni ale lui 2016, majoritatea dintre aceste cereri provenind de la membrii minoritatii kurde din Turcia, potrivit datelor furnizate de Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF), publicate vineri de cotidianul Tagesspiegel, scrie Agerpres.

Un numar de 1.719 de solicitari de azil au fost depuse de cetateni turci in primele sase luni ale anului 2016, aproape la fel de multe ca solicitarile depuse pe durata intregului an 2015, care s-au ridicat la 1.767, potrivit cifrelor de la BAMF. Anul trecut, din cele 1.767 de cereri de azil din partea cetatenilor turci, 1.428 proveneau de la etnici kurzi.

Aproape 88% dintre solicitarile de azil - 1.510 solicitari - provin de la persoane de origine kurda, a declarat un purtator de cuvant al BAMF pentru Tagesspiegel, adaugand ca multi dintre solicitantii de azil inregistrati in Germania au fugit din regiunile cu majoritate kurda din sud-estul Turciei.

Sud-estul Turciei a fost scena celor mai grave violente din ultimele doua decenii, dupa ce partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos in afara legii) a denuntat acordul de incetare a focului incheiat cu guvernul de la Ankara. Cu toate acestea, si in pofida situatiei dramatice din sud-estul Turciei, rata de solutionare favorabila a cererilor de azil a scazut semnificativ, scrie agentia EFE.

Agentia germana DPA aminteste totodata ca autoritatile turce efectueaza epurari fara precedent in cautarea persoanelor banuite ca ar fi implicate in tentativa de lovitura de stat esuata din 15 iulie. BAMF nu a putut preciza daca puciul esuat si consecintele acestuia au vreun impact asupra numarului de cetateni turci care parasesc Turcia si ajung in Germania.