De luni, 8 august, populatia lumii va trai "pe datorie". Peste cateva zile toate resursele regenerabile pe 2016 vor fi consumate
Luni, 8 august, este Earth Overshoot Day (n.r. Ziua depasirii), data la care amprenta omenii in acest an depaseste capacitatea Pamantului de a genera resurse in 2016. Asa ca, de la acea data "traim pe credit", au scris Global Footprint si WWF intr-un comunicat de presa.
Anul trecut, "ziua depasirii" a fost in 13 august, iar data "avanseaza inexorabil din anii 1970", arata cele doua ONG-uri. In 1970, resursele planetei pe acel an s-au terminat abia in 23 decembrie si de atunci acest fapt s-a produs tot mai devreme: 3 noiembrie in 1980, 13 octombrie in 1990, 4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 28 august in 2010.
"Pentru a raspunde nevoilor noastre, avem nevoie astazi de echivalentul a 1,6 planete" pe an, arata Global Footprint si WWF.
"Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsa de apa, desertificare, eroziunea solurilor, scaderea productivitatii agricole si a stocurilor de peste, despaduriri, disparitia unor specii", adauga ONG-urile. Cauza principala a acestei situatii o constituie emisiile de dioxid de carbon, care reprezinta "60% din amprenta noastra ecologica globala", precizeaza Global Footprint si WWF.
Daca emisiile mondiale de CO2 nu scad, in 2030 omenirea isi va consuma "bugetul ecologic" din 28 iunie, mai arata raportul Global Footprint.
Global Footprint Network urmareste cerintele omenirii asupra Planetei (amprenta ecologica) impotriva bio-capacitatii naturii, dar si capacitatea de regenerare a resurselor Planetei si absorbtia deseurilor, inclusiv a CO2.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Se pot regenera padurile, dar cat se taie intr-un an creste in 50 de ani...
Cat despre energia solara, eoliana si geotermala, astea nu prea vad cum s-ar epuiza, dar nici nu sunt folosite la maxim.
Tare nu-mi plac socotelile astea fantasmagorice menite sa ii bage in sperieti pe oameni, ca oamenii speriati sa plateasca mai multi bani unor anumite companii...
La fel de scarba mi-e de eco-nazism pe cat mi-e de scarba de cei care praduiesc tara taind toate padurile si umpland-o cu deseuri aduse de prin alte parti.
Studiul este o altă aberație făcută de un ONG.
Asa este, dar realitatea este ca toate acele bunuri in exces chiar se produc.
Comparati realitatea cu o situatie virtuala, ipotetica, si trageti concluzia ca realitatea e falsa.
Valabil intrucatva si pentru apostolii inexistentei incalzirii globale. Nu exista pentru ca nu vreau eu sa existe. Din pacate, realitatea nu e ca un joc pe calculator, cand te-ai plictisit il inchizi si pe urma totul e business as usual.
De altfel, daca ati urmarit subiectul cu oarecare atentie (la incalzirea globala ma refer) veti fi constatat poate ca tot mai multi fosti oponenti si-au schimbat discursul - subtil, dar intr-un mod semnificativ. Nu mai neaga fenomenul ca atare, ci doar rolul civilizatiei umane in acest proces. Da, avem incalzire globala, dar omul n-are absolut nicio vina - corolarul fiind, fireste, ca putem sa traim mai departe ca si pana acum, in niciun caz nu trebuie sa ne schimbam stilul de viata, ca tot nu rezolvam nimic.
Probabil ca Pământul ar putea susține către 20 miliarde dacă am accepta toți sa mâncam "3 blide de orez pe zi" , la un moment-dat se autoreglează, în Europa deja populația fără emigrare e pe trend descrescător , multi au schimbat mașina cu bicicleta , se produce energie regenerabila undeva spre 25% poate chiar 30 %. Idea e sa nu producem o autoreglare brusca care poate ne elimina pe toți.