Omenirea va fi consumat luni toate resursele pe care planeta le poate regenera intr-un an si, prin urmare, va trai "pe datorie" pana la 31 decembrie, a calculat organizatia non-guvernamentala Footprint Network avetizand ca data la care se consuma aceste resurse intervine, in fiecare an, tot mai devreme.

Planeta PamantFoto: nasa.gov

Luni, 8 august, este Earth Overshoot Day (n.r. Ziua depasirii), data la care amprenta omenii in acest an depaseste capacitatea Pamantului de a genera resurse in 2016. Asa ca, de la acea data "traim pe credit", au scris Global Footprint si WWF intr-un comunicat de presa.

Anul trecut, "ziua depasirii" a fost in 13 august, iar data "avanseaza inexorabil din anii 1970", arata cele doua ONG-uri. In 1970, resursele planetei pe acel an s-au terminat abia in 23 decembrie si de atunci acest fapt s-a produs tot mai devreme: 3 noiembrie in 1980, 13 octombrie in 1990, 4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 28 august in 2010.

"Pentru a raspunde nevoilor noastre, avem nevoie astazi de echivalentul a 1,6 planete" pe an, arata Global Footprint si WWF.

"Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsa de apa, desertificare, eroziunea solurilor, scaderea productivitatii agricole si a stocurilor de peste, despaduriri, disparitia unor specii", adauga ONG-urile. Cauza principala a acestei situatii o constituie emisiile de dioxid de carbon, care reprezinta "60% din amprenta noastra ecologica globala", precizeaza Global Footprint si WWF.

Daca emisiile mondiale de CO2 nu scad, in 2030 omenirea isi va consuma "bugetul ecologic" din 28 iunie, mai arata raportul Global Footprint.

Global Footprint Network urmareste cerintele omenirii asupra Planetei (amprenta ecologica) impotriva bio-capacitatii naturii, dar si capacitatea de regenerare a resurselor Planetei si absorbtia deseurilor, inclusiv a CO2.