Ucraina a respins candidatul propus de Rusia pentru postul de ambasador la Kiev, a declarat un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, potrivit Mediafax.

Mihail Zurabov, delegatul Moscovei in timpul protestelor anti-ruse de la Kiev, in momentul anexarii Crimeei la teritoriul rus si al implicarii Moscovei in conflictul separatist din estul Ucrainei, a demisionat in luna iulie.

Kremlinul l-a propus pe Mihail Babici pentru postul de ambasador al Rusiei la Kiev, dar un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Olena Zerkal, a declarat ca a decis sa nu ia in considerare propunerea.

"Felul in care a fost facuta propunerea a decis eliminarea acesteia din agenda", a afirmat aceasta intr-un interviu televizat, fara a oferi alte informatii in privinta motivului pentru care candidatul rus este respins.

"Cred ca respingerea nu va avea nici un impact. Ba mai mult, rolul fostului ambasador in construirea unor relatii normale a fost minimal", a adaugat acesta.

Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat jurnalistilor ca respingerea nu era "o chestiune a candidatilor sau un lucru concret, ci a formarii unei dinamici pozitive in ceea ce se intampla in contextul agresivitatii ruse".

In anul 2014, in urma deteriorarii relatiilor dintre fostii aliati, Ucraina a inlocuit propriul ambasador la Moscova cu un reprezentat temporar.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca va continua sa-l prezinte pe Babici drept un posibil ambasador al Rusiei in Ucraina.

"Oricum, daca Ucraina ia decizii pentru a reduce nivelul relatiilor diplomatice si considera potrivita aceasta varianta de a diminua relatiile diplomatice, aceasta este decizia partii ucrainene", a spus Peskov.

Kievul si NATO au acuzat Rusia de sustinerea separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei cu trupe militare si arme, alimentand un conflict in care au murit peste 9.400 de persoane. Kremlinul neaga orice fel de implicare.