Incercarile Uniunii Europene de a rezolva criza migratiei au esuat si au reprezentat "prea putin, prea tarziu"; nu s-a actionat suficient impotriva traficantilor de persoane, a afirmat miercuri o comise de parlamentari britanici. "Eforturile Europei de a face fata acestei crize colosale a refugiatilor au fost lamentabile", a declarat Keith Vaz, presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne a Parlamentului de la Londra, citat de Reuters.

"Conditiile atroce din taberele de migranti din interiorul sau de la granitele celor mai bogate tari din lume sunt un motiv de rusine", a adaugat el, potrivit Agerpres.

Organizatia Internationala pentru Migratie a anuntat marti ca in 2016 au ajuns in Europa pe mare 257.000 de imigranti, iar cel putin 3000 au murit pe drum.

Dupa o ancheta care a durat un an, comitetul parlamentar britanic mentionat a concluzionat ca problemele au fost agravate de esecul unui acord intre statele membre ale spatiului Schengen cu privire la controlul frontierelor externe ale UE.

"Se poate sustine cu argumente ca acordul UE cu Turcia din martie 2016 privind returnarea migrantilor a fost primul pas catre un raspuns semnificativ, dar acesta a venit mult prea tarziu si este la randul sau extrem de controversat, din mai multe motive", a afirmat comitetul.

Parlamentarii au apreciat ca s-au lasat prea multe pe seama tarilor celor mai afectate, cum ar fi Italia, Grecia si Turcia. Vay a afirmat ca desfasurarea de forte navale in Marea Mediterana nu a descurajat fluxurile de migranti si nu a perturbat activitatea bandelor de traficanti de persoane. "Raspunsul UE in privinta combaterii traficantilor de persoane care exploateaza si exacerbeaza aceasta criza, profitand de pe urma ei, a fost slab", a declarat el.

In ceea ce priveste Regatul Unit, in lumina celor mai recente date, este putin probabil ca acesta sa isi atinga tinta de a gazdui 20.000 de refugiati din Siria pana in 2020, iar respectarea acordului cu Franta privind controlul la frontiera britanica de la Canalul Manecii ar trebui sa constituie, potrivit parlamentarilor, o prioritate a guvernului de la Londra. Potrivit Reuters, au existat speculatii privind riscul ca acest acord sa fie anulat in urma votului din iunie pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana

"Prioritatea noastra este sa oferim ajutor umanitar celor care au cea mai mare nevoie, mentinand totodata securitatea frontierelor noastre", a afirmat o purtatoare de cuvant a Home Office, ministerul britanic de interne. Aceasta a adaugat ca Regatul Unit este decis sa isi onoreze angajamentele privind refugiatii sirieni, iar procesul se desfasoara conform asteptarilor.