Forbes aminteste de Mihail Gofman, fostul director adjunct al Serviciului pentru combaterea spalarii banilor si a finantarii teriorismului in Republica Moldova. In varsta de 43 de ani, Gofman este "fie prost, fie lipsit de frica", avand in vedere ca si l-a facut dusman pe cel mai puternic miliardar al tarii sale - Vladimir Plahotniuc, oligarhul suspectat de furtul a jumatate din rezervele Bancii Nationale a Moldovei. Iar moldovenii vor plati pentru toate acestea, avertizeaza Gofman.
- Cu ce viteza se plimba banii spalati in Republica Moldova
Mihail Gofman spune ca a vazut la Plahotniuc si in cercul sau de apropiati bani spalati care intra sau ies din Moldova in acelasi ritm in care avioanele aterizeaza si decoleaza de pe aeroportul Heathrow din Londra, unul dintre cele mai aglomerate din lume, in orele de varf.
Interpol a lansat o investigatie asupra activitatilor lui Plahotniuc in Europa de Vest din anul 2007 si il considera posibil asociat cu organizatia moscovita Fratia Solntsevskaya, una dintre cele mai puternice organizatii de crima organizata din lume.
Intr-o calatorie recenta la Washington, Mihail Gofman a incercat sa convinga bratul lung al justitiei americane sa se implice.
Pana acum, Plahotniuc a castigat de fiecare data si este nevinovat pana la proba contrarie. Nu este insa considerat un om "curat", iar "petele" din trecutul sau i-au barat drumul spre functia de premier al Republicii Moldova.
Forbes comenteaza ca institutiile responsabile de aplicarea legii in Republica Moldova - Procuratura Generala si Centrul National Anticoruptie - par sa se concentreze in acest moment pe o singura sarcina: ei incearca sa elimine toti martorii care pot depune marturie despre deturnarea de fonduri uriasa care a avut loc intre 2014 si 2015, cunoscuta ca Jaful secolului.
- Previziune Forbes: Plahotniuc ar putea cadea in urmatoarele luni
Printre acestia se numara doi dintre cei mai apropiati asociati ai lui Plahotniuc: unul este fost premier Vlad Filat, inchis din octombrie anul trecut, fiind considerat vinovat de implicare in Jaful secolului.
Cel de-al doilea este Ilan Shor, om de afaceri moldo-israelian in varsta de 29 de ani, care impreuna cu Plahotniuc, a facut in asa fel incat 3 banci controlate de oligarhul moldovean - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - sa intre sub administrarea Bancii Nationale a Moldovei in anul 2015, sub pretextul necesitatii unui plan de salvare. Odata ce a venit insa planul de salvare, banii au disparut.
Potrivit unor surse din Republica Moldova, in momentul in care Shor si Filat vor vorbi despre modul in care Plahotniuc a devalizat banca centrala, cel mai influent si bogat om din Republica Moldova va cadea si, odata cu el, si Partidul Democrat pro-UE.
In perspectiva alegerilor prezidentiale care se prefigureaza in octombrie, aceasta perspectiva este insa infricosatoare, noteaza Forbes, care se intreaba: Cui ii place UE acum?
Lunea aceasta, pe 25 iulie, omul de afaceri moldovean Kobalev Platon, fost partener bancar al lui Plahotniuc pana la mijlocul anilor 2000, considerat responsabil de "proiectarea" unor parti ale "sistemului", a fost arestat in Ucraina. Avocatul sau a acuzat faptul ca arestarea ar fi fost influentata de Plahotniuc.
Cu toti banii disparuti, Guvernul moldovean a avut recent alta idee - sa transforme banii disparuti in datorie suverana. Moldovenii vor plati insa pentru asta. E genial si in acelasi timp sinistru, noteaza Forbes.
Exista si o bruma de vesti bune pentru Gofman: pe 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat sa preia un proiect de lege al Partidului Democrat, care cauta o modalitate de a rambursa banca centrala pentru fondurile pierdute.
- Plahotniuc si Partidul Democrat stiu unde sunt banii din Jaful secolului
"Partidul Democrat stie unde sunt banii. Nu exista nici un efort coordonat pentru a merge si a recupera acesti bani. In cazul in care Statele Unite sau Europa nu vor merge pe urmele acestor oameni, nimeni nu o va face, iar Moldova va ramane blocata in mizeria asta multi ani", spune Mihail Gofman.
Oficial, Plahotniuc nu a fost pana acum acuzat de nimic.
In conditiile in care Ucraina abia se afla pe radarul SUA, imaginati-va situatia Moldovei, scrie Forbes.
Dar, in cazul in care SUA si Uniunea Europeana "vor dori sa curete Moldova" si aceasta tara sa se alature Occidentului, atunci Chisinaul are o problema cu lipsa miliardului de dolari.
In luna octombrie, devastarea acestor banci risca sa se transforme in furie a alegatorilor fata de partidele pro-europene care ar fi trebuit sa faca din Republica Moldova altceva decat un loc de joaca pentru minti criminale, concluzioneaza Forbes.
Plahotniuc nu e omul nimanui, e omul lui, si ii foloseste pe unii si pe altii in functie de interesul de moment.
E si cu Occidentul si cu Rusia dar si mai mult e cu Plahotniuc.
http://www.evz.ro/misterioasa-vizita-a-oligarhului-moldovean-in-statele-unite-vlad-plahotniuc-a-fost-primit-de-victoria-nuland.html
Daca tot deviati subiectul articolului cu intrebari politruc-naive, hai sa o facem impreuna:
- Daca Plahotniuc este pro-UE, de ce Aeroportul Chisinau a fost "privatizat" cu firma ruseasca? Dar restul activelor date pe nimic exclusiv la companii rusesti?
- Ce a facut Plahotniuc pentru a fi pro-UE, in afara de vorbe goale? Ce te face sa crezi ca este pro-UE? Stii ca spala banii rusesti inca de prin 2007-2008?
http://candu.md/files/doc/Kroll_Project%20Tenor_Candu_02.04.15.pdf
Evreul Ilan Shor (Moldova) a lucrat mână în mână cu evreii I.Kolomoiski şi G.Bogoliubov (evrei miliardari din Ucraina).
Experţii Kroll au constatat în baza datelor din sistemul Swift că în perioada 25-26 noiembrie 2014 232,2 mil. de dolari şi 544,5 mil. de euro au fost transferaţi de pe conturile de la Banca Socială a cinci companii moldoveneşti din Grupul Shor pe conturile de la banca Privatbank din Letonia a cinci firme ofshore. Iar Privatbank din Riga este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina, controlat de miliardarii I.Kolomoiski şi G.Bogoliubov, care ocupă locurile trei şi patru în ultimul clasament Forbes al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina.
http://www.parlamentor.ro/euractiv-moldova/banca-oligarhului-ucrainean-kolomoiski-folosita-pentru-scoaterea-miliardelor-din-moldova-559
"..un stat captiv din cauza crimei organizate, a banilor spalati si plimbati in off-shore-uri si a birocratiei controlate de..."
Suna cunoscut?
Între timp, jurnaliştii Ziarului de Gardă au scos la iveală faptul că averea ofiţerului CNA, estimată oficial la 3,8 milioane de lei, în realitate ar fi de zece ori mai mare. Între altele, reporterii au scris că Mihail Gofman locuieşte într-o casă care valorează 11 milioane de lei, dar care este trecută în acte ca proprietate a mamei sale. Firmele le-a înregistrat pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-ar fi dăruit unui cumătru care desfăşoară afaceri în Republica Moldova şi în România. Mai mult, fostul ofițer CNA ar avea și o ferma în satul Boşcana, trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani, mama preşedintei Judecătoriei Edineţ. Autorii au mai scris că Mihail Gofman a făcut mai multe tranzacţii dubioase la sfârşitul anului 2013."
http://moldova24.info/2016/06/mihail-gofman-noul-carnatar-al-nataliei-morari-vezi-de-ce-a-fost-data-afara-de-la-cna/
Unirea cu Rep.Moldova este imposibila pentru Statul Roman pentru ca,costurile ar fi imense.
Mafia rusa,ucraineana si rusa fac legea acolo.Fara un DNA romanesc si debarcarea peste granita a rusofililor veniti de peste Nistru sau aiurea nu se va putea face nimic pentru oamenii de acolo.
Noi ca natie suntem prea buni cu alogenii astia pusi pe jaf si omor.
Importul de rusofoni si mafioti rusi/ucraineni/moldoveni va dauna afacerilor si statului de drept.