Hillary Clinton profita de scandalurile in care este implicat adversarul sau Donald Trump si revine pe primul loc in sondajele de opinie, in conditiile in care miliardarul se afla in centrul unei furtuni mediatice: poze nud cu sotia sa, Melania Trump, Warren Buffett ii cere sa isi publice situatia financiara si documente care sugereaza ca republicanul a scapat de armata folosind o scutire medicala.

Melania TrumpFoto: Captura New York Post

Hillary Clinton are acum un avans de 7 pana la 9 puncte procentuale fata de Donald Trump, arata doua sondaje publicate luni si citate de AFP.

Dupa conventia republicana, Trump si Clinton se aflau umar la umar in intentiile de vot.

Un sondaj publicat luni de CBS o crediteaza pe Clinton cu 46%, fata de 39% pentru republican. Un CNN-ORC indica 52% pentru Clinton si 43% pentru Trump.

Razboiul din Vietnam

Trump a sustinut in declaratii publice ca a scapat de razboi gratie unui sistem de loterie folosit in acea perioada. New York Times scrie insa ca documente de la Selective Service System "sugereaza altceva".

"Dl Trump era scutit medical de mai multe de un an cand a inceput acest sistem al loteriei, in decembrie 1969", scrie luni cotidianul american, care citeaza un purtator de cuvant al Selective Service System afirmand ca acest sistem ar fi fost nerelevant in cazul lui din cauza scutirii sale medicale de care beneficia.

NYT arata ca Trump beneficia de o incadrare 1-Y - scutire temporara - dar care l-ar fi facut apt pentru incadrarea in serviciul miliar doar in caz de urgenta nationala sau al unei declaratii de razboi, ceea ce SUA au evitat in cazul Vietnamului, potrivit The Telegraph.

Donald Trump avea aceasta scutire pentru un pinten osos la calcai (osteofit). Trump a declarat ca nu s-a operat pentru aceasta afectiune.

"Dupa o perioada, s-a vindecat", a spus Trump, potrivit NYT, care noteaza ca miliardarul a jucat squash, fotbal american si tenis in liceu si golf la facultate.

Poze nud cu Melania Trump

Tabloidul New York Post a publicat in serial o serie de poze in care Melania Trump apare goala, inclusiv alaturi de alte femei.

Sambata NYP a publicat trei poze nud cu Melania Trump, in perioada in care aceasta era fotomodel. Fotografiile au fost realizate de Ale de Basseville.

"Melania a unul dintre modelele cele mai de succes si a facut multe sesiuni foto, inclusiv pentru reviste majore. Aceste poze au fost facute pentru o revista europeana inainte ca eu sa o cunosc pe Melania. In Europa, astfel de fotografii sunt foarte la moda si comune", a declarat Trump, pentru The Post.

In editia de luni, NYP publica o noua fotografie din arhiva lui Basseville, in care Melania Trump apare, tot nud, in bratele altei femei.

Scandalul fiscal

Miliardarul american Warren Buffett i-a cerut lui Donald Trump sa isi faca publica situatia financiara, un lucru pe care candidatul republican a refuzat sa il faca pana in prezent, potrivit AFP.

Magnatul imobiliarelor isi justifica refuzul prin faptul ca este obiectul unui control din partea temutului Fisc american, IRS.

"Am o veste pentru el, si eu voi fi controlat", a declarat Buffett, intr-o intalnire cu candidatul democrat Hillary Clinton la Omaha, in Nebraska. "Nu iti e frica decat daca iti e teama de ceva".

"Nu ii e frica de Fisc. Ii e frica de voi", a spus el, in fata multimii, propunandu-i candidatului republican sa se intalneasca "oriunde, oricand", inainte de votul din 8 noiembrie, pentru a-si examina declaratiile fiscale.

Buffett l-a criticat pe Trump si pentru scandalul provocat joia trecuta, cand a criticat parintii unui soldat american care a murit pe campul de lupta, in Irak, in 2004.

"In intreb pe Donald Trump 'Nu ai niciun simt al decentei, domnule? Donald Trump si cu mine nu am sacrificat nimic", a subliniat Buffett, facand referinta la declaratiile republicanului, care sustine ca a facut "multe sacrificii".

"Cum naiba poti sa te uiti in ochii unor parinti care au pierdut un copil si sa le vorbesti de sacrificii pentru ca tu sa iti poti construi cateva imobile?", a mai spus Buffett.