Prim-ministrul sarb Aleksandar Vucic a acuzat luni Croatia ca ameninta "pacea si stabilitatea in regiune", dupa decizii vazute la Belgrad ca o deriva nationalista a vecinului sau, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Ceea ce se intampla influenteaza serios pacea si stabilitatea in regiune", a declarat Vucic, precizand ca i-a scris presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, sefei diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini si comisarului european pentru extindere Johannes Hahn.

Joi, justitia croata a anulat condamnarea fostului deputat Branimir Glavas, condamnat pentru crime de razboi contra unor civili sarbi in timpul razboiului din 1991-1995. Parlamentarul trebuie sa fie rejudecat.

Aceasta decizie intervine la cateva zile dupa anularea condamnarii in urma cu 70 de ani a cardinalului Alojzije Stepinac, condamnat de puterea comunista iugoslava pentru colaborare cu regimul pronazist croat.

De asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute un monument a fost dezvelit la Draga, pe coasta dalmata, un omagiu adus lui Miro Baresic, un nationalist croat condamnat la inchisoare pe viata in 1971 in Suedia pentru participare la asasinarea ambasadorului iugoslav la Stockholm.

Amnistiat, Baresic a revenit in Croatia in anii 1990 si a fost ucis in lupta in 1991 in timpul razboiului de independenta a acestei foste republici iugoslave impotriva fortelor Belgradului (1991-95), aminteste France Presse.

Aleksandar Vucic a denuntat "inaugurarea unui monument (in memoria) unui terorist condamnat de justitia din Suedia" si "reabilitarea si anularea verdictelor contra unor criminali din Al Doilea Razboi Mondial si ultimul razboi" din anii 1990.

"Vrem ca toata lumea sa stie ca mica Serbie, mica in raport cu marea UE, si-a ridicat vocea impotriva terorismului si nazismului", a declarat Aleksandar Vucic.

Proclamarea independentei Croatiei in 1991 a provocat un razboi cu separatistii sarbi din Croatia sustinuti de Belgrad, care a facut aproape 20.000 de morti.

Belgradul si Zagrebul intretin de la sfarsitul conflictului relatii dificile, mai aminteste AFP.

Croatia face parte din UE din 2013. Serbia este la inceputul negocierilor de aderare. Ea reproseaza Zagrebului ca pune obstacole in calea deschiderii acestor discutii.