Raul Castro (84 de ani) aniverseaza duminica 10 ani de cand a preluat conducerea Cubei de la fratele sau, Fidel, care a detinut puterea absoluta in aceasta tara timp de o jumatate de secol. Raul Castro l-a inlocuit pe Fidel Castro in anul 2006 si a initiat o serie de reforme importante, deschiderea economica inlocuind treptat modelul economic socialist cubanez, scrie AFP.

Raul CastroFoto: AGERPRES

Raul Castro, un lider care prefera discretia pe cat de mult ii placea fratelui sau popularitatea, a initiat si normalizarea relatiilor cu Statele Unite, dupa decenii de animozitate intre cele doua tari.

Cuba a fost considerata pana de curand o tara-inamic a Statelor Unite, iar vizita lui Barack Obama la Havana din martie anul acesta ar fi fost de neconceput pana in decembrie 2014, cand liderul de la Casa Alba si presedintele cubanez Raul Castro au convenit sa reia legaturile diplomatice intre tarile lor, inghetate din 1959, cand Revolutia Cubaneza a inlaturat de la putere guvernul pro-american de la acel moment.

Alte schimbari importante introduse de Raul Castro: Cetatenii cubanezi care isi permit acest lucru pot calatori liber oriunde in lume, accesul liber la internet (chiar daca Cuba ramane o tara cu performante slabe in domeniu) si relaxarea conditiilor de creditare ale bancilor pentru cetateni.

Fidel Castro, care in august urmeaza sa implineasca 90 de ani, a predat presedintia Cubei fratelui sau mai tanar, Raul Castro, din cauza starii de sanatate. El se intalneste deseori cu demnitari straini la locuinta sa si scrie ocazional comentarii in ziare, insa apare foarte rar in public.