Economia Turciei va creste in acest an si in 2017 intr-un ritm mai lent decat arata prognozele oficiale, ca urmare a reducerii afluxului de turisti, a atentatelor si a deciziilor guvernamentale de dupa tentativa de lovitura de stat, estimeaza analistii citati de Reuters, preluata de News.ro.

Un sondaj realizat de Reuters in randul a 41 de economisti din Turcia si din strainatate arata ca analistii estimeaza o crestere a economiei turce cu 3,5% atat in 2016, cat si in 2017, semnificativ sub prognozele oficiale, de 4,5%, respectiv 5%.

Anul trecut, economia Turciei a crescut cu 4%, peste estimari, in timp ce, in primul trimestru din acest an, produsul intern brut (PIB) a avansat cu 4,8%.

Insa sectorul turistic, foarte important pentru economia Turciei, a fost grav lovit de tensiunile cu Rusia, care au redus sosirile de turisti rusi, si de atentatele teroriste, care i-au facut pe multi turisti occidentali sa renunte la vacantele din statiunile turcesti.

Numarul turistilor straini in Turcia a scazut cu peste 40% in iunie, potrivit datelor oficiale publicate joi, care marcheaza cel mai mare declin din ultimii 22 de ani.

Economistii estimeaza, in prezent, ca incasarile Turciei din turism vor scadea cu cel putin 8 miliarde de dolari in acest an, echivalent cu 1% din PIB.

Turcia se bazeaza pe incasarile din turism pentru a limita deficitul de cont curent, care a ajuns la 32 miliarde de dolari in 2015, sau 4,5% din PIB, in conditiile in care economia turca are nevoie de importuri, mai ales de energie, pentru a creste.

O alta cauza de ingrijorare este legata de deprecierea lirei turcesti, dupa ce presedintele Tayyip Erdogan a anuntat introducerea starii de urgenta pentru trei luni.

"Sunt mai multe motive pentru incetinirea cresterii economice pe care o asteptam: o deteriorare in sectorul turismului si, in al doilea rand, faptul ca firmele indatorate in monede straine isi vad majorate costurile de finantare din cauza deprecierii lirei", a comentat economistul Deniz Cicek, de la Finansbank.

Turcia ar putea inregistra costuri de finantare mai mari dupa lovitura de stat esuata, estimeaza oficialii de la Ankara.