Clericul turc Fethullah Gulen (75 de ani), omul acuzat de autoritatile de la Ankara de orchestrarea tentativei de lovitura de stat din Turcia, s-a declarat increzator ca autoritatile americane nu vor aproba extradarea sa in Turcia, intr-un interviu acordat Corriere dela Sera, primul dupa puciul din Turcia, relateaza Mediafax, citand agentia de stiri DPA. Gulen, aflat in exil autoimpus in Pennsylvania, Statele Unite, mai spune ca, daca sustinatori de-ai sai au fost implicati in puciul esuat din Turcia, atunci acest lucru ar reprezenta "o tradare a valorilor mele fundamentale".

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Predicatorul turc Fethullah Gulen este cunoscut ca principala amenintare la autoritatea politica a lui Recep Tayyip Erdogan, cu toate ca cei doi au fost, in urma cu multi ani, aliati. Gulen este initiatorul miscarii islamiste moderate Hizmet, care detine o retea de scoli si ONG-uri in mai multe tari. Desi aflat in exil in Statele Unite, Fethullah Gulen continua sa ramana un personaj influent in afacerile interne ale Turciei - se estimeaza ca 10% din populatia turca este sustinatoare a miscarii Hizmet.

"Este foarte clar ca aceasta cerere este motivata politic si sunt increzator ca faptele vor arata acest lucru. In mod repetat am denuntat tentativa de lovitura de stat si am negat cu tarie orice implicare", a declarat Gulen pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

"Nu sunt ingrijorat si voi coopera cu autoritatile americane", a adaugat clericul musulman.

Pana acum insa, autoritatile din SUA nu au confirmat ca au primit o cerere de extradare pe numele sau, din partea Turciei, a mai declarat Gulen, care s-a declarat increzator ca SUA va respecta toate procedurile legale.

  • Fethullah Gulen, de la aliatul lui Erdogan, la cel mai mare rival al presedintelui turc

Fethullah Gulen s-a nascut pe 27 aprilie 1941 si este un cleric turc, fost imam, scriitor si politician aflat in exil auto-impus in Statele Unite si stabilit in Pennsylvania din anul 1999, potrivit Wikipedia.

Gulen este autorul a peste 40 de carti si conduce, prin gruparea Hizmet, o retea mondiala de scoli si organizatii non-guvernamentale.

Principala sursa de finantare a miscarii Hizmet este reprezentata de donatii venite de la oameni de afaceri, dar si de la elite din invatamantul superior, potrivit Financial Times.

Fethullah Gulen a fost membru al Partidului Dreptatii si Justitiei (AKP) al presedintelui Erdogan si aliat al actualului presedinte al Turciei, pe care l-a sprijinit sa isi consolideze puterea.

Relatia celor doi s-a deteriorat dupa ce Gulen a plecat in Statele Unite pentru un tratament medical, in anul 1999, si s-a stabilit in Pennsylvania, intr-un exil auto-impus.

Erdogan si Gulen erau doi critici ai conducerii Turciei de la acea vreme.

Ruptura definitiva dintre Fethullah Gulen si Recep Erdogan s-a produs in anul 2013, cand cativa apropiati ai lui Erdogan, prim-ministru al Turciei in acel moment, au fost implicati intr-un scandal rasunantor de coruptie. Gulen s-a delimitat atunci de actualul lider turc si a devenit cel mai mare adversar al regimului Erdogan.

Puterea lui Erdogan s-a consolidat dupa aparitia rupturii dintre cei doi - prim-ministru al Turciei intre 2003 si 2014, el a fost ales presedinte in august 2014 inca din primul tur, cu 56% din voturi - o premiera in Turcia.

Odata cu consolidarea puterii lui Erdogan, el l-a numit in repetate randuri "terorist" pe adversarul sau Fethullah Gulen si a inclus miscarea acestuia, Hizmet, pe lista organizatiilor teroriste din Turcia. Pe aceeasi lista se regaseste si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) considerat responsabil pentru numeroase atentate sangeroase de pe teritoriul Turciei.

Erdogan a anihilat afacerile unor oameni considerati apropiati de Gulen si a mers pana acolo incat a inchis ziare si posturi de televiziune considerate apropiate de fostul sau aliat aflat in exil.

Presedintele Turciei considera, de asemenea, ca Gulen s-ar bucura de sprijinul Statelor Unite si ca fostul sau aliat comploteaza pentru inlaturarea sa de la putere. Ankara a cerut in repetate randuri Washingtonului extradarea clericului.