Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, considera ca acordul dintre UE si Turcia pentru oprirea afluxului de refugiati spre Europa de Vest risca sa se prabuseasca, transmite agentia France Presse, care citeaza un interviu din editia de sambata a cotidianului austriac Kurier.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Riscul este ridicat. Succesul de pana acum al acordului este fragil. Presedintele (Recep Tayyip) Erdogan a lasat deja de inteles in mai multe randuri ca vrea sa il puna sub semnul intrebarii", a declarat Juncker pentru Kurier, conform Agerpres.

Daca se va intampla acest lucru, "atunci putem sa ne asteptam ca imigrantii sa reinceapa sa vina in Europa", a spus el.

Acordul controversat incheiat in martie intre Turcia si Uniunea Europeana a reusit sa limiteze semnificativ afluxul de imigranti, insa lovitura de stat esuata de la 15 iulie impotriva lui Erdogan a ridicat temeri ca intelegerea ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

Reprimarea care a urmat in Turcia a dus la mii de arestari in armata, politie si justitie, iar sute de persoane si-au pierdut locul de munca in principalele ministere.

La trei zile dupa tentativa de puci, grupul de responsabili turci insarcinat cu monitorizarea aplicarii acordului privind imigrantii in insulele grecesti a fost rechemat in tara si nu a fost inlocuit.

Juncker s-a declarat de asemenea 'extrem de preocupat' de recentele evenimente din cadrul UE, in special din Ungaria si Polonia.

"In Polonia, actiunile guvernului aduc atingere statului de drept. Observ cu ingrijorare pregatirile pentru referendumul privind imigrantii din Ungaria", a subliniat oficialul european.

Miercuri, Comisia Europeana a dat un termen de trei luni Varsoviei pentru a revizui functionarea Tribunalului Constitutional, in numele protejarii statului de drept.

Premierul ungar Viktor Orban a comparat in aceasta saptamana imigratia cu o 'otrava' pentru Europa, adaugand ca tara sa "nu are nevoie de niciun imigrant".

"Daca s-ar organiza referendumuri privind fiecare decizie a Consiliului de Ministri al UE si a Parlamentului European, atunci securitatea legala ar fi in pericol", a mai spus Juncker.

"Comisia ar trebui ¬ insa nu am facut asta ¬ sa lanseze o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru incalcarea tratatelor. Insa domnul Orban ar afirma atunci ca Bruxellesul aduce poporul ungar in fata justitiei", a mai afirmat seful executivului comunitar.