Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a salutat joi incalzirea relatiilor cu Egiptul si presedintele sau, Abdel Fattah al-Sisi, care a inlaturat un guvern islamist considerat ostil legaturilor intre cei doi vecini, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Egiptul a fost prima tara araba care a recunosc Israelul in 1979, dar caderea lui Hosni Mubarak in 2011 a adus la putere guvernul lui Mohamed Morsi de la Fratia Musulmana, incordand relatiile cu Israelul.

Cooperarea s-a imbunatatit dupa ce Sisi a luat puterea in 2013, in timp ce Egiptul lupta contra insurgentilor islamisti din Sinai in apropierea frontierei sale cu Israelul si ambele tari sunt precaute fata de conducatorii islamisti din Gaza, Hamas.

La un eveniment la resedinta ambasadorului egiptean pentru ziua nationala a Egiptului, Netanyahu a numit tratatul de pace dintre cele doua tari o "ancora de stabilitate si securitate in regiunea noastra".

"Vreau sa-i multumesc presedintelui al-Sisi pentru... eforturile sale de a avansa pacea intre Israel si palestinieni si in Orientul Mijlociu extins", a declarat Netanyahu intr-un discurs.

Ministrul de externe egiptean, Sameh Shoukry, a efectuat o vizita rara in Israel in aceasta luna pentru a se intalni cu Netanyahu, oferind ajutorul Cairo pentru reluarea negocierilor de pace cu palestinienii. A fost prima vizita in Israel a unui ministru de externe egiptean in noua ani, aminteste Reuters.