Unde de soc provocate de votul britanic pentru iesirea din UE au zguduit economia joi, cand s-a anuntat pierderea a mii de locuri de munca la una dintre cele mai mari banci, iar statisticile arata ca increderea consumatorilor s-a prabusit. In plus, constructiile si vanzarile de masini incetinesc, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pregatindu-se pentru incetinirea de dupa Brexit, Lloyds Banking Group a spus ca va mai taia 3.000 de locuri de munca, iar una dintre cele mai mari retele de dealeri de masini a anuntat ca preconizeaza scaderea inmatricularilor de masini noi.

"Publicul inca digera rezultatul referendumului privind UE, dar este clar ca increderea consumatorilor a suferit un plonjon semnificativ", a spus Stephen Harmston de la compania de studii sociologice YouGov.

La o luna dupa referendum, ultimele semnale privind o incetinire economica vor alimenta probabil asteptarile privind luarea de masuri de catre Banca Angliei.

Multi economisti cred ca in sedinta de pe 4 august banca centrala britanica va reduce ratele de dobanda si ar putea reincepe sa cumpere obligatiuni, pentru a pompa bani in sistemul financiar.

Loyds, cea mai mare banca din Marea Britanie, a anuntat ca incearca sa economiseasca circa 400 de milioane de lire sterline pana la sfarsitul anului 2017 prin reducerea schemei de personal.

Cele 3.000 de locuri de munca ce vor fi desfiintate se adauga celor 4.000 de pozitii taiate anuntate anterior. In total, forta de munca a bancii se compune din circa 75.000 de lucratori. In plus, banca va inchide inca 200 de filiale bancare.

“Dupa referendumul european, perspectiva economiei din UK este incerta si, desi impactul exact depinde de un numar de factori - inclusiv negocierile cu UE si evenimente politice si economice - o decelerare a cresterii pare probabila”, a explicat Lloyds.

Economia a avut o crestere destul de solida in perioada inainte de vot, dar specialistii se asteapta ca firmele si consumatorii sa opereze reduceri dupa socul referendumului, desi caderea consemnata de lira sterlina a ajutat cateva companii care isi obtin majoritatea castigurilor in strainatate.

Un indice al increderii consumatorilor britanici a cazut cu aproape cinci puncte in iulie, pana la 106,6, egaland cea mai mare corectie din ultimii sase ani si atingand cel mai redus nivel din 2013 si pana acum, au transmis firma de sondaje YouGov si Centrul pentru Cercetari Economice si de Afaceri.

Oamenii sunt mai ales ingrijorati cu ce se va intampla cu valoarea caselor lor, arata sondajul.

Indicele increderii consumatorilor masurat de Comisia Europeana in Marea Britanie a suferit in iulie cea mai mare scadere lunara in ianuarie 1991 si pana acum, atingand cel mai redus nivel din iunie 2013 si pana acum.

Cresterea preturilor caselor a mai avansat putin in iulie, dar statisticile s-ar putea sa nu reflecte impactul referendumului din cauza unui decalaj, a spus Nationwide, companie ce ofera credite ipotecare.

Cea mai mare firma imobiliara britanica, Countrywide Plc, a emis o avertizare privind profitul, spunand ca tranzactiile comerciale si cele rezidentiale din Londra s-au oprit dupa votul pentru Brexit.

Cheltuielile consumatorilor, spun economistii, ofera cea mai mare speranta pentru evitarea unei recesiuni provocate de Brexit.

Dar retailerii afirma ca ca vanzarile au scazut abrupt dupa referendum, potrivit unui sondaj publicat miercuri.