Shcherbina Artur si Kuznetsov Artem, cetateni rusi, au fost retinuti de DIICOT si arestati preventiv pentru acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat si distrugere dupa ce la data de 02 iulie s-au conectat ilegal la doua bancomate din Capitala, reusind sa sustraga peste 240.000 de lei, anunta Mediafax.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in noaptea de 02.07.2016, inculpatii Artem Kuznetsov si Artur Shcherbina au patruns in incinta zonei de 24h banking a unei unitati bancar de pe raza sectorului 2, Bucuresti, unde, in timp ce inculpatul Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontala a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic si a generat comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10 995 RON din dispenserul bancomatului. De asemenea, s-a retinut ca in aceeasi noapte, inculpatii au procedat similar la o alta unitate bancara situata pe raza sectorului 6, Bucuresti, determinand eliberarea sumei de 236 800 RON din dispenserul bancomatului", anunta procurorii printr-un comunicat de presa.

DIICOT precizeaza ca astfel de actiuni fac parte din categoria de atacuri "Jackpotting", fiind de tipul "Black Box", "in care autorii decupeaza o portiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului si un dispozitiv extern detinut de catre autori ("Black Box") este conectat la dispenser. Dispozitivul lanseaza comenzi catre dispenser, avand ca rezultat eliberarea neautorizata a banilor din ATM".

Cei doi au fost arestati preventiv de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii spun ca in urma cercetarilor s-a constatat ca astfel de atacuri au fost inregistrate recent si in alte tari europene, precum Germania si Italia.