Decizia Coreii de Nord de efectua un nou test nuclear va depinde de comportamentul Statelor Unite, a afirmat marti seful diplomatiei de la Phenian, Ri Yong-ho, citat de agentia sud-coreeana de presa Yonhap, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

"Orice test nuclear suplimentar va depinde de pozitia Statelor Unite", a declarat presei Ri Yong-ho in marja unei reuniuni a ministrilor de externe din tarile membre ale Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) care se desfasoara in Laos.

Coreea de Nord a efectuat in luna ianuarie al patrulea test nuclear, atragandu-si noi sanctiuni internationale. Potrivit autoritatilor si expertilor sud-coreeni, Phenianul poate proceda la al cincilea test in orice moment.

Ri Yong-ho a subliniat ca Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC, Coreea de Nord) este un stat nuclear responsabil si va utiliza arma nucleara numai daca este amenintata.

"Nu vom recurge la aceasta prin surprindere, in absenta unei amenintari importante. O vom face numai in cazul unei amenintari cu invazia din partea altui stat nuclearizat", a declarat el.

Ministrul de externe a reamintit ca liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a pronuntat pentru un tratat de pace cu Statele Unite care sa inlocuiasca armistitiul semnat la sfarsitul Razboiului din Coreea in 1953 si a cerut retragerea tuturor trupelor americane din Coreea de Sud.

"Consideram ca este singura cale posibila", a mai spus seful diplomatiei de la Phenian, citat de Reuters.