Presedintele francez Francois Hollande a declarat marti ca amenintarea militantilor islamisti la adresa Frantei si a Europei nu a fost niciodata atat de severa precum este in prezent, dupa ce doi presupusi jihadisti loiali gruparii Stat Islamic au atacat o biserica si i-au taiat gatul unui preot, transmite Reuters.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Intr-o scurta alocutiune televizata, liderul de la Elysee a afirmat ca razboiul impotriva militantismului islamist, atat peste hotare cat si in tara, va fi unul lung.

"In fata acestei amenintari, care nu a fost niciodata atat de grava in Franta si Europa, guvernul este este absolut determinat sa combata terorismul", a spus Hollande.

De asemene, presedintia franceza a anuntat ca vizita de stat a lui Hollande la Praga a fost anulata, in lumina ultimului atac terorist, care a fost revendicat de jihadistii Statului Islamic.

Franta a fost lovita de patru atentate teroriste in ultimul an si jumatate, dintre care doua au fost comise doar in ultima luna. 237 de persoane si-au pierdut viata in aceste atentate de pe teritoriul francez, in vreme ce alte cateva sute au fost ranite, aminteste Agerpres.

Cel mai sangeros atentat de pe teritoriul francez ramane cel comis de jihadistii Statului Islamic la 13 noiembrie 2015. Zece atacatori au vizat mai multe atractii din capitala pariziana, inclusiv sala de concerte Bataclan, unde 89 de fani ai trupei Eagles of Death Metal au fost impuscati de jihadisti.

Intre timp, alte 40 de persoane au fost ucise in sase restaurante pariziene, iar o persoana si-a pierdut viata dupa ce unul dintre jihadisti s-a detonat in fata Stade de France.

In urma cu mai bine de o saptamana, 84 de persoane au fost ucise pe promenada din metropola franceza Nice, dupa ce un tunisian a intrat cu o camioneta frigorifica intr-o zona pietonala, unde mii de persoane urmareau jucul de artificii cu ocazia zilei nationale.