O femeie din India, Irom Sharmila, a anuntat marti ca va pune capat celor 16 ani de greva a foamei pentru a candida la alegeri in statul Manipur, scrie AFP.

Sharmila este supranumita "Doamna de Fier" din Manipur pentru angajamentul sau nonviolent impotriva crimelor din aceasta regiune. Ea va inceta greva in 9 august.

Ea se afla sub control judiciar de la inceputul grevei foamei, in 2000, cand a cerut stoparea puterilor speciale acordate fortelor de securitate in aceasta regiune care se confrunta cu o insurectie separatista.

Femeia este inchisa intr-o camera de spital din cel mai mare oras din Manipur, Imphal, fiind acuzata de tentativa de sinucidere, si este hranita fortat de o sonda nazala de mai multe ori pe zi.

"Am decis sa pun capat celor 16 ani de greva a foamei in 9 august si sa ma prezint la alegeri drept candidat independent", a spus aceasta femeie de 44 de ani, la iesirea din tribunalul din Imphal.

"Lupta mea a fost solitara pana acum, astfel incat am decis sa condu razboiul impotriva legii de maniera democrata devenind parlamentar, in loc sa imi continui greva", a adaugat ea.

Sharmila a incetat sa mai manance si sa bea apa dupa ce a asistat la uciderea a 10 civili intr-o statie de autobuz, ucisi probabil de armata.

In nord-estul Indiei si in Casmir o lege speciala acorda fortelor armate dreptul de a intra pe proprietatile private si de a traga fara somatie.

Guvernul justifica aceasta legislatie prin necesitatea de a lupta impotriva multiplelor grupari rebele care cer o autonomie mai mare si drepturi sporite pentru comunitatile tribale.