Premierul australian a cerut o ancheta dupa aparitia unor imagini cu minori in detentie ce au fost abuzati, legati si li s-a pus cagula intr-o maniera asemanata cu cea folosita la Abu Ghraib si Guantanamo Bay, scrie The Guardian.

Minori abuzati intr-un centru de detentie australianFoto: Captura YouTube

Malcolm Turnbull a anuntat infiintarea unei comisii de ancheta la cateva ore dupa ce socantele imagini au aratat tratamentul la care au fost supusi copii la centrul de detentie Don Dale de laga Darwin, din Teritoriul Nordic.

Premierul a spus ca a fost “profund socat … si ingrozit” de cazurile de abuz de la centrul respectiv, dezvaluite de o investigatie a televiziunii nationale ABC.

Intr-unul dintre clipurile video, care in emisiunea Four COrners a ABC a fost comparat cu imaginile de la Guantanamo Bay si Abu Ghraib, Dylan Voller, de 17 ani, este aratat cu cagula si legat de un scaun timp de doua ore.

Voller, care a a fost prezentat suferind abuzuri multiple din partea gardienilor, si alt adolescent, Ethan Astral, vor da in judecata guvernul Teritoriului Nordic australian.

Scaunele sunt printre dotarile recent incluse intr-o lista extinsa a “stransorilor aprobate” printr-o noua legislatie.

In emisiunea ABC au fost prezentate si multe alte cazuri de abuzare a minorilor, inclusiv un minor lovit pentru ca folosise telefonul, iar altul aruncat de gat in celula: